Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena grobnica sa sarkofagom od ružičastog granita: Arheolozi tvrde da ovaj nalaz predstavlja san svakog istraživača

Autor Aleksandra Cvetić

U blizini Kaira otkriven je sarkofag napravljen od granita, koji je prema tvrdnjama arheologa pripadao šefu riznice faraona Ramzesa II.

 Sakara_2102144407.jpg Izvor: Shutterstock

NEKADA DAVNO ŽIVEO je Ptah-em-vi, egipatski plemić koji je u službi Ramzesa Velikog radio kao šef riznice. O njegovom životu se ne zna mnogo, ali se naučnici nadaju da će uskoro moći da kažu nešto više na tu temu jer su u grobnici staroj 3.300 godina u blizini Kaira otkrili njegov sarkofag.

Profesorka Ola el-Agizi koja je pronašla grobnicu sa sarkofagom na dubini od 7 metara je rekla da ovaj nalaz predstavlja "otkriće iz snova" i dodala da se nada kako će njoj i njenom timu pružiti detalje koji će rasvetliti period nakon Tutankamonove vladavine. Hijeroglifi na sarkofagu potvrđuju da se radi o Ptah-em-viju, a titule koje se pominju na njemu su uklesane i na zidovima same grobnice. Neke od tih titula su vezane i za hram u Tebi, što sugeriše da je bio visoki administrativni zvaničnik. 

Sarkofag je otkriven prilikom snimanja jedne od epizoda "Izgubljena blaga Egipta", koja se prikazuje na TV kanalu National Geographic-a. Iako je bilo poznato da grobnica postoji još krajem prethodne sezone, profesorka el-Agizi nije mogla da se spusti u podzemnu komoru kako bi je istražila sve do skoro jer je prethodno moralo da se ukloni nekoliko tona peska sa ulaza ali i da se ojačaju kameni zidovi. 

Nakon spuštanja u samo okno, otkriveno je da se u podu grobnice nalazi još jedna prostorija. Njen tim je zato morao da je spušta u velikoj metalnoj kanti do drugog podzemnog nivoa, gde se nalazila pogrebna komora u kojoj je ležao sarkofag. Iako je pronađen u odličnom stanju, deo poklopca je odlomljen i položen u ugao sobe, a arheolozi tvrde da ovo ukazuje na to da je grobnica nekada davno bila opljačkana. 

Pljačkaši grobnica bili su aktivni na tom području u drevnim vremenima, a većina grobnica je korišćena i po nekoliko puta iz raznih praktičnih razloga. Nakon nekog vremena stvari i grobni prilozi prvobitnog vlasnika bi bile izgubljene, međutim kako preliminarne analize ukazuju Ptah-em-vi je bio prva i poslednja osoba koja je ovde sahranjena. Na njegovom kovčegu su zapisane sve titule koje je stekao za života među kojima se ističe - šef riznice kralja Ramzesa II, ali je i naslikana ljudska figura sa prekrštenim rukama za koju se pretpostavlja da je predstavljen sam pokojnik. 

Profesorka el-Agizi je objasnila da ovaj sarkofag po stilskim karakteristikama predstavlja klasičan primer umetnosti Novog kraljevstva. Napravljen je od granita, a na njemu se mogu naći prikazi egipatskih božanstava uobičajenih za ovaj period - boginja neba Nut na poklopcu sa krilima kako bi zaštitila pokojnika i sinovi boga Sunca Horusa koji se mole za pokojnika.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka