Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je "Čovek iz Junsijana" karika koja nedostaje? Naučnici u Kini otkrili ostatke lobanje stare milion godina

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon trideset godina od otkrića prve dve lobanje u Junsijanu, naučnici su otkrili i treću koja predstavlja izuzetno dobro očuvan primerak zbog čega se veruje da će pružiti neke važne informacije.

 Homo erektus-0129138571 (1).jpg Izvor: Profimedia

ARHEOLOZI U KINI su prema navodu Uprave za nacionalnu kulturnu baštinu poslednjih meseci imali pune ruke posla. Nakon objave o otkriću nove zlatne pogrebne maske na poslednjoj konferenciji za novinare je potvrđeno da su iskopali fosil ljudske lobanje star oko milion godina. Pretpostavka je da će nakon detaljnih analiza najnovije otkriće dati bolji uvid u ljudsku evoluciju na prostoru Kine i istočne Azije. 

Milion godina stara ljudska lobanja

Istraživači tvrde da je novootkrivena lobanja sa arheološkog lokaliteta u provinciji Hubej jedan od najbolje očuvanih primera te vrste, ali da nije prvi takav nalaz sa ovog mesta. Naime, još 1989. i 1991. godine tu su otkivene dve lobanje koje su datovane u period između 800.000 i 1,1 miliona godina. Međutim, usled stratigrafskog pritiska bile su skroz izdeformisane pa ih nije bilo moguće detaljnije proučavati. Sve tri su imenovane kao "Čovek iz Junsijana", po okrugu Jun gde su i nađene. 

Preliminarne analize najnovije otkrivene lobanje su utvrdile da je ona stara oko milion godina i da je pripadala Homo erektusu - izumrloj vrsti arhaičnog čovek koji je tokom pleistocena hodao našom planetom. Danas je poznato da je on bio uspravan hominid koji je imao mogućnost govora - neartikulisanog, a pored zdepastije građe tela od nas se razlikovao i po manjoj lobanji a samim tim i mozgom. A pored ljudskih otkriveni su i fosili životnja, kao što su neke vrste biljojeda i mesoždera, ali i kameno oruđe koje je korišćeno za lov i sečenje mesa.

"Postoji vrlo malo ljudskih fosila starih oko milion godina", rekao je za lokalne medije vođa iskopavanja Đao Ksing i dodao da u Kini i širom istočne Azije, postoje samo par nalaza koja su starija od njega - među kojima je i Pekinški čovek. Zaključak je da je najnovije otkriće verovatno karika koja nedostaje u evoluciji Homo erektusa sa prostora istočne Azije. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

billy piton

Čuj ovo... Sorabi su pre milion godina jeli viljuškom..

Najnovije

Priroda

Nauka