Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi u Bugarskoj otkrili "frižider" u rimskom logoru: Jedna posuda u njemu ih je posebno zainteresovala

Autor Aleksandra Cvetić

Arheološka iskopavanja u rimskom logoru su otkrila kako je izgledao "frižider" stanovnika ovog utvrđanja na Dunavu tokom antičkog perioda, ali i šta se u njemu nalazilo.

 Rimski logor Novae_1133298110.jpg Izvor: Shutterstock

86. godine n.e., provincija Mezija je podeljena, a tvrđava Novae zajedno sa Durostorum-om koje su činile deo dunavskog limesa postaju legionarske baze unutar granica Donje Mezije. Na osnovu arheoloških nalaza ustanovljeno je da je tvrđava izgrađena tokom 1. veka n.e., a služila je kao baza rimske vojske prilikom pohoda na varvarska plemena tokom Dačkih ratova u ranom 2. veku i tokom Mavrikijevih pohoda na Balkan u 6. i 7. veku. 

Logor se nekada prostirao na površini od 18 ha, a unutar njega su otkrivene monumentalne građevine u kojima je bila smeštena Legio I Italica ili u doslovnom prevodu I italijanska legija. Neke od najznačajnijih su glavna zgrada ili principia, bolnica ili valetudinarium i kupatila tj. thermae legionis. Utvrđeno je da se na zapadnoj strani logora nalazilo i civilno naselje, a na južnoj i istočnoj nekropola. Prilikom prodora stepskih naroda sa istoka, utvrđenje je ojačano, a jedan njegov deo je i proširen. 

Lokalitet je sistematski ispitivan u poslednjih nekoliko decenija, međutim danas njime rukovodi profesor Pjotr Dižek sa Univerziteta u Varšavi. Tokom godina iskopavanja on i njegov tim su naišli na mnogobrojne zanimljive nalaze, međutim poslednji u nizu je nadmašio sve prethodne. Naime, nađen je kontejner napravljen od keramičkih ploča sa udubljenjem, pretpostavka je da su ga stanovnici ovog utvđenja koristili kao "frižider" za čuvanje hrane. 

Unutar kontejnera su otkriveni i delovi keramičkih posuda, kao i mali fragmenti ugljenisanih kostiju, uglja i jedna posuda koja im je privukla pažnju jer se sumnja da je njena svrha bila da se u nju sipa repelent kako bi se oterali insekti. Ranije ove godine, arheolozi u Novae su pronašli i ostavu novca koji se nalazio u slojevima datovanim u period od provale Gota sredinom 3. veka do početka vladavine Konstantina Velikog.  

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Senna

I mikrotalasnu

Najnovije

Priroda

Nauka