Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Peruu iskopani skeleti 76-oro dece: Arheolozi tvrde da su otkrili tragove koji ukazuju na brutalnu ritualnu praksu

Autor Aleksandra Cvetić

Arheolozi tvrde da se niko nije ni predpostavio da će naići ovoliko skeleta dece i lama sa tragovima koji ukazuju na brutalnu ritualnu praksu žrtvovanja kod naroda Čimu u severnim delovima Perua.

 Čimu žrtve-0467577200.jpg Izvor: Profimedia

NAROD ČIMU JE JEDAN OD AUTOHTONIH naroda Južne Amerike, nekada davno oni su živeli u pojasu pustinje koja se nalazi između Pacifika i Anda. U prvoj polovini 14. veka su razvili kompleksnu civilizaciju, sa velikim gradovima koji su imali sisteme za navodnjavanje. Osnovna delatnost im je bila poljoprivreda, iako su tokom vremena postali poznati po svojoj raznobojnoj tkanini i grnčariji. Međutim, iako na prvi pogled deluje kako je u pitanju bila miroljubiva zajednica ratara, koji su u slobodno vreme voleli da proizvode šarene predmete, danas je poznato da su praktikovali i neke brutalne ritualne prakse - poput žrtvovanja dece i da su obožavali Mesec za koji su verovali da je moćniji od Sunca. 

Region Huančako je danas poznat po masovnim grobnicama sa ostacima dece Čimu naroda, a jedna od najvećih je otkrivena 2018. godine kada je iskopano više od 140 dečaka i devojčica starosti između 5 i 14 godina. Nakon antropoloških analiza naučnici su ustanovili da su ubijeni u masovnom pokolju kako bi starešine njihove zajednice umilostivili bogove, dok su na nekim skeletima nađeni tragovi koji sugerišu da su prilikom rituala vađena i srca. 

Sličan nalaz je otkriven nedavno na arheološkom lokalitetu Pampa La Kruz u Peruu. Arheolozi su u dve humke našli posmrtne ostatke ukupno 76-oro dece koja su bila položena sa nogama okrenutim ka istoku a glavama ka zapadu - što je karateristična praksa kod sahrana ritualnih žrtava naroda Čimu. Prema tvrdnjama arheologa u jednom od grobnica se nalazila i višestruka sahrana sa skeletima petoro dece koja su bila postavljena u sedeći položaj i raspoređena u krug. Sa novim otkrićima broj ukupnih žrtava ove prakse se popeo na 302, a utvrđeno je da su oni ubijeni u periodu između 1050. do 1500. godine. 

Profesor antropologije na Univerzitetu i autor studije Tulane Džon Verano je objasnio da ovaj lokalitet otvara novo poglavlje o praksi ritualnog žrtvovanja dece kod drevnih  naroda: "Ovo arheološko otkriće bilo je iznenađenje za sve nas - do sada nismo videli ništa slično, ni iz etnoistorijskih izvora ili istorijskih izveštaja nije bilo naznaka o žrtvovanju dece i lama na ovaj način i u tolikom broju kada je severni Peru u pitanju.".

Rezultati antropoloških i DNK-a testova koji su objavljeni u časopisu PLOS One ukazuju da su i na novootkrivenim skeletima primetni tragovi posekotina u grudnom delu koša - što sugeriše da su prilikom rituala na brutalan način kasapili njihove grudi i vadili im srca. Ova praksa je sprovođena sve do 1470. godine kada je vladar Inka Tupak Japanki pokorio Čima narod, a deo njihove političke organizacije, znanja o inženjerstvu i sistemima navodnjavanja preuzeo. Već nakon šezdeset godina, Španci će zauzeti pomenuti region a žrtvovanja pod naletom hrišćanstva će postati stvar istorije ili bolje rečeno arheologa i antropologa koji će se u budućnosti baviti ovim pitanjem. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka