Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U egipatskim grobnicama nađen sir star 2.600 godina: Arheolozi tvrde da znaju i o kojoj vrsti je reč

Autor Aleksandra Cvetić

Egiptolozi su otkrili da su prilikom iskopavanja grobnice u oblasti Sakare našli blokove sira stare 2.600 godina, međutim nisu rekli i koliko mirišljavo iskustvo je ovo bilo.

 Sakara_1683384631.jpg Izvor: Shutterstock

PROUČVANJE GROBNICA drevnih naroda za arheologe predstavljaju pravo blago, pored toga što im pružaju dragocene informacije o pogrebnim tradicijama koje su praktikovane u prošlim vremenima one između ostalog pružaju i uvid u to kako su se ljudi nekada hranili. U slučaju starih Egipćana, arheolozi često pronalaze tragove hrane u posudama koje su pokojniku pripremili članovi porodice i prijatelji da bi ih ispratili u zagrobni život

Međutim, sada su istraživači iz egipatskog Ministarstva za turizam i antikvitete u grobnicama koje se nalaze u oblasti Sakare našli blokove sira stare 2.600 godina koji veoma podseća na današnji halumi sir. Reč je o namirnici poreklom sa Кipra koja se tradicionalno pravi od mešavine kozijeg i ovčijeg mleka, mada se može naći i vrsta napravljena isključivo od kravljeg mleka. Pored njega, otkriveni su i predmeti sa natpisima na demotskom pismu - varijanta hijeroglifskog pisma - koji su pripadali periodu 26. i 27. dinastije.

Šta nam ovaj sir govori?

Zahvaljujući ovom neobičnom nalazu, arheolozi su uspeli da dokažu kako se još pre 2.600 godina ovaj tip sira jeo u starom Egiptu. Prema rečima generalnog sekretara Vrhovnog saveta za antikvitete Mustafe Vazirija, njega su stari Egipćani pre Kopta nazivali "haram" i dodaje da su ga on i njegov tim našli unutar keramičkih posuda sa kalupima na kojima su se nalazili ugravirani natpisi. Takođe, tragovi ostataka su uočeni i unutar grobnice razbacani po podu.

Međutim, uprkos činjenici da je pravljen i konzumiran od davnina halumi ipak nije najstariji sir ikada otkriven u Egiptu. Naime, 2018. godine tim arheologa pronašao je blok sira star oko 3.200 godina u unutrašnjosti razbijenih posuda u grobnici visokog egipatskog zvaničnika po imenu Ptahmes.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka