Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najstarije veštačko oko na svetu: Pripadnica plemstva iz "Zapaljenog grada" je nosila protezu od katrana i zlatnih žica

Veštačko oko koje je priliko iskopavanja u "Zapaljenom gradu" otkriveno tokom 2006. godine, smatra se najstarijim nalazom ove vrste.

 Zapaljeni grad_363672242.jpg Izvor: Shutterstock

Prilikom iskopavanja "Zapaljenog grada" u Iranu arheolozi su došli do brojnih značajnih otkrića, a interesantan podatak je da je ime dobio zato što je kroz istoriju tri puta spaljivan. Na njemu su uočene različite faze naseljavanja, od kojih najstarija potiče iz 3200 godine p.n.e.. A veštačko oko koje su arheolozi ovde iskopali se smatra najstarijom očnom protezom na svetu.

Do otkrića veštačkog oka je došlo 2006. godine prilikom iskopavanja najvećeg nalazišta iz perioda praistorije u Iranu. Sam grad je podeljen na nekoliko delova - od kojih je najpoznatiji deo sa grobljem na kom je sahranjeno između 25.000 i 40.000 individua u periodu od 3200 do 2600. godine p.n.e.. Stoga ne čudi da je najveći deo pokretnih nalaza otkriven baš u tim grobnicama, a svakako najinteresantniji među njima je veštačko oko iz groba mlade žene. 

Antropološkom analizom je utvrđeno da je u pitnaju bila žena visoka oko 1.8 metara i stara između 28 do 32 godine. Na osnovu drugih nalaza iz grobnice ustanovljeno je da je najverovatnije živela između 2900. i 2800. godine p.n.e.. Dok je u njenoj levoj očnoj duplji otkrivena spomenuta veštačka proteza za koju se veruje da je najstarija na svetu i da je korišćena iz estetskih razloga tj. radi ulepšavanja i nadoknađivanja nedostatka levog oka, kako piše sveoarheologiji. Takođe, utvrđeno je da je lažno oko sprečavalo prerastanje tkiva u duplji i ulazak prašine ili nekog drugog stranog predmeta, što bi na kraju verovatno rezultiralo infekcijom a možda čak i smrću. 

Veštačko oko nošeno za života

Dizajn veštačkog oka je predstavljao kopiju pravog, kako bi pokojnica što više zadržala svoj prirodni izgled. Bilo je izrađeno od lakog materijala, prečnika 2.5 cm. A utvrđeno je da se unutar njega nalaze i zlatne žice - debljine manje od milimetra - slične kapilarima. Što sugeriše da su dizajneri bili upoznati sa anatomijom oka. Takođe, uočene su neke paralelne linije oko zenice koje su formirane u obliku dijamanta, dok su sa strana primetne dve rupe. 

Prilikom ispitivanja je utvrđeno da se na veštačkom oku nalaze i tkiva sa očnih kapaka, što sugeriše da ga je pokojnica nosila tokom života. Takođe, antropolozi su na lobanji - u oblasti kapka - primetili i tragove apcesa koji je verovatno nastao usled trenja prilikom treptanja. Pored ovog nalaza u grobu žene pronađeno je i više glinenih posuda, ukrasnih perli, kožna vreća, bronzano ogledalo. Sve ovo ukazuje da se možda radilo o ženi visokog društvenog statusa, ako ne i članu neke kraljevske porodice.

Što se tiče materijala koji je korišćen za izradu ovog veštačkog oka rukovodilac iskopavanja Sajadi je rekao: "Materijal od kojeg je napravljena ova veštačka očna jabučica još nije određen i biće procenjen kasnijim testiranjem. Međutim, na prvi pogled izgleda da je prirodni katran pomešan sa životinjskom mašću i iskorišćen za njegovu izradu".

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka