Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simbol elite i večnog života? Arheolozi otkrili najstariju posmrtnu masku od zlata u centralnoj Kini

Autor Aleksandra Cvetić

Zlatna pogrebna maska stara oko 3.300 godina, otkrivena je u grobnici individue za koju se pretpostavlja da je nekada bila visokog ranga u centralnoj Kini je izvala debatu o poreklu metala od kog je napravljena i trgovačkim vezama.

 Posmrtna maska od zlata-0213095488.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

NOVOOTKRIVENI NALAZ predstavlja jedan od najastarijih zlatnih predmeta u ovom delu Kine, jer kako stručnjaci tvrde blaga iz tog perioda su obično pravljena od bronze ili žada - a ovo ih je kako dodaju navelo da razmotre i mogućnost trgovinske razmene sa drugim delovima drevnog carstva. 

Arhelozi koji su radili na ovom i još tri projekta su objavili rezultate svojih analiza na konferenciji za novinare u Pekingu 16. septembra i otkrili kako ja nalaz maske najupečatljiviji u prethodnom periodu. Dugačka je 18,3 cm i široka 14,5 cm, što je činilo dovoljno velikom da prekrije pokojnikovo lice i na simboličan način zadrži njegov duh u telu i time mu omogući večan život. Grobnica potiče iz perioda dinastije Šang, koja je vladala od 1600. do 1046. godine p.n.e. oblastima u dolini Žute reke. 

Međutim ovo nije jedini predmet koji su pronašli u grobnici jer je u njoj je bilo smešteno preko 200 artefakata kako navode lokalni mediji. Među kojima su najviše pažnje privukli bogato ukrašeni predmeti od bronze i žada - bodeži, sekire, posude za vino, lule i pehari, ali i neobični predmeti poput pločica sa tirkizom i novčića od školjki. Zamenik direktora Nacionalnog muzeja Kine u Pekingu Čen Lušen navodi da ova grobnica predstavlja značajno otkriće, koje će naučnicima pomoći da otkriju pogrebne rituale iz vremena dinastije Šang, a možda čak i da pruži uvid u poreklo drevne kineske civilizacije. 

Ima neka tajna veza?

Novootkrivena pogrebna maska je prema tvrdnjama arheologa starija od zlatne pogrebne maske iskopane prošle godine u ruševinama Sanšingdua - arheološko nalazište u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan koje se pripisuje kraljevstvu Šu. Maska iz Sanšingdua ima detaljnije obrađene crte lica, a najverovatnije je da je bila pričvršćena za drveni stub a ne za telo. Danas mnogi tvrde da su ove dve države možda postojale u isto vreme, a sada se nadaju i da će uz pomoć maski i analiza metala uspeti da uspostave veze između njih. 

"Iako je ova zlatna maska starija od onih otkrivenih u ruševinama Sanšingdua, i dalje nam je potrebno više dokaza i veći broj arheoloških nalaza da bismo potvrdili direktnu vezu između ruševina grada Šang i ruševina Sanšingdua", rekao je Čen. Međutim, čak i da naučnici ne uspeju u svom naumu, ovo otkriće i dalje predstavlja neverovatan nalaz. Poznato je da su ritualne posude iz vremena dinastije Šang pravljene od bronze ili žada, a da su zlato i srebro povezani sa narodima iz stepa u severozapadnoj Kini i Mongoliji. 

"Otkriće zlatne maske u tako ranom i važnom kontekstu u Džengdžou postavlja mnoga intrigantna pitanja", rekao je Čen. "Odakle dolazi sirovo zlato? … i zašto je vlasnik grobnice izabrao da bude sahranjen sa zlatom, dok su drugi pripadnici elite birali samo bronzu i žad?". Jedna od mogućih teorija je da je zlato pronađeno u malim količinama u Panlongčengu i da su ga obrađivale lokalne zanatlije. Druga mogućnost je da je zlato doneto iz udaljenog mesta, kao egzotičan metal što bi onda ukazivalo na trgovačke veze sa južnijim delovima carstva. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka