Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selo Kremna vekovima krilo tajnu: Arheolozi otkrili jedinstven rimski logor za teritoriju čitavog Balkana

Arheolozi su potvrdili da su istraživanja na područiju sela Kremna kod Užica dovela do otkrića rimskog logora iz 1. veka, koji se po svojoj fukciji izdvaja kao specifičan za teritoriju čitavog Balkana.

 Rimski logor-0375483488.jpg Izvor: Profimedia

Istraživači ističu da je ovo jedinstven rimski vojni logor za teritoriju Srbije, pa čak i celog Balkana. Ovakvi logori učestaliji su u drugim delovima Evrope, ali nisu bili poznati kod nas do sada. Njihov oblik vezuje se za utvrđenja od 1-3. veka, piše na Instagram stranici Kremna projekat.

Privremeni rimski vojni logor

Oni su bili privremeni i nastajali su usled intervencije rimske vojske na nekom prostoru. Najčešće kada se vojska sukobljavala sa neprijateljima i širila svoju teritoriju. Rimski vojni logor u Kremni može se uporediti samo sa pronađenim ostacima logora u Španiji i Britaniji, piše RINA, a prenosi sveoarheologiji.

"Logor je pronađen na 800 metara nadmorske visine, što je samo po sebi jedinstveno. Očuvan je u prvobitnom stanju i najbolji je pokazatelj stepena razvijenosti rimske arhitekture. Nakon daljih istraživanja biće utrđena hronologija i ovaj zaista jedistven lokalitet može biti stavljen pod trajnu zaštitu", kažu u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika.

Prilikom iskopavanja pojedinih rovova pronađeni su: strele, novčići i ostaci potkovice. Postoji mogućnost da se kasnije uradi rekonstrukcija logora na osnovu obrisa, što će predstavljati ogroman turistički potencijal grada Užica.

Rimljani u Užicu

Inače, čitav Zlatiborski okrug je podno tlo za arheološka istraživanja, a mnogi eksponati iz tog doba danas se nalaze u Narodnom muzeju u Užicu. 

"Rimljani su na podneblje današnje zapadne Srbije stizali kao osvajači, i za svoje prebivalište birali su teritoriju na dobroj poziciji sa koje su mogli da posmatraju dolazak neprijateljske vojske. Osvajačka vojska za sobom je ostavljala žrtvene spomenike posvećene božanstvima. Uticaj Rimljana na teritoriji grada Užica bio je najdominantniji u 2. i 3. veku. Gde god su planirali da podignu naselje oni su prvo podizali put i tu stacionirali svoje snage. Pojedina arheološka nalazišta otkrivena su u užem i širem centru grada", izjavila je za RINU Marina Kotarac arheolog Narodnog muzeja u Užicu.

Projeka jet finansiran od strane Ministarstva kulture i Grada Užice.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Iznogud

Fake...ako je rimsko carstvo postojalo od pedeset g.pre hrista i petsto posle a ostale tolike gradjevine za razumne se postavlja par pitanja Kad su stigli da sazidaju tolike zgrade,gde su skolovali arhitekte,ko im je radio statiku i da li je iko ista na ovim prostorima znao i gradio pre njih

Рашо

Оно што посебно смета кад се говори о Римљанима је да је то био бесрупулозни купатор који је сатирао поробљене народе без милости до истребљења. Ми смо накао претекли али се нпр Дачане, најјаче племе Срба до тада, потпуно етничке изменили и преправили те тако данас има некакве Румуне које историја нити памти нити их је где било!

Najnovije

Priroda

Nauka