Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Poljskoj "pronađena" vampirica iz 17. veka: Na vratu je imala srp, a na nozi katanac

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici u Poljskoj su na groblju iz 17. veka pronašli skeletne ostatke žene za koju se pretpostavlja da su njeni savremenici mislili da je vampir.

 Ljudski ostaci Izvor: Shutterstock / ilustracija

Arheološki radovi na seoskom groblju u blizini naselja Pien su dovela do otkrića skeleta ali i svilene kape koja govori da je pokojnica nekada uživala visok status u zajednici, izbijen prednji zub kao i srp oko vrata koji ukazuju da su stanovnici mesta pre četiri veka verovali u to da pokojnik može da se "povampiri".

Profesor Darijuš Polinski sa Univerziteta Nikolas Kopernik i vođa iskopavanja je objasnio da ovo sa sigurnošću znaju zato što srp nije bio položen pored pokojnice već je stavljen na njen vrat kako bi joj u slučaju pokušaja da ustane iz groba odsekao glavu.

Vampiri su tokom nekoliko vekova postali sastavni deo evropskog folklora, međutim tokom 17. i 18. veka sa Balkana se proširio strah od ovih mitoloških bića i od tada ne prestaje da se priča o stvorenjima koja posećuju svoje voljene osobe i izazivaju nedaće i smrt stanovnicima mesta u kom su nekada živeli.

Evropljani su zato razvili niz rituala kojima su "tretirali" svoje mrtve sa ciljem da spreče pojavu vampira, a još uvek je u narodnom predanju živa priča o mrtvim ljudima koji će se uz pomoć svojih kandži izvući iz groba kao čudovišta koja sišu krv i maltretiraju žive.

Stoga ne čudi da su ovi rituali bili poznati i u 17. veku širom Poljske, a najnoviji nalaz to upravo i potvrđuje.

"Drugi načini zaštite od povratka mrtvih uključuju odsecanje glave ili nogu, stavljanje pokojnika licem ka zemlji, spaljivanje i razbijanje lobanje kamenom", dodao je Polinski.

Poznato je još da su anti-vampirske metode uključivale i zabadanje šipke kroz skelet preminulog, međutim u ovom konkretnom slučaju preko ženinog vrata je stavljen srp a na nožnom prstu katanac kao mera opreza. Polinski je objasnio da katanac pričvršćen za levu nogu najverovatnije simbolizuje "zatvaranje i nemogućnost povratka pokojnice".

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka