Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon otkirća nadgrobne ploče plemića Žarka, arheolozi na Rudniku "slučajno" otkrili i ulaz u podzemnu građevinu

Prethodnih dana arheolozi na lokaltetu Meteljka su imali pune ruke posla, jer su se spektakularni nalazi ređali jedan za drugim čak i kad bi samo prislonili lopatu na zemlju. Evo o čemu je reč.

 Planina Rudnik Izvor: Shutterstock

Arheološki lokalitet Metaljka u Zagrađu nalazi se na planini Rudnik u centralnoj Srbiji. Istraživanja na ovom lokalitetu započeta su početkom avgusta, a naučnici već nekoliko godina redom iskopavaju ovo i druga srednjovekovna nalazišta u okolini na kojima su došli do brojnih značajnih otkrića.

Kako navodi ArcheoSerbia na svom Instagram profilu jedno od njih je i skorašnje otkriće nadgrobne ploče sa natpisom na ćirilici i grobova za koje se pretpostavlja da su pripadali plemićima. Arheolog Jelene Marjanović je u svojoj izjavi za "Novosti" objasnila: "Spomenici su od luksuznog kamena, od belog mermera sa Venčaca do tajanstvene ploče od purpurne stene, čijeg majdana na Rudniku nema. Neobično veliki broj vlastele koja je želela da počiva u ovom hramu svedoči da je crkvica imala poseban značaj."

Mermerna nadgrobna ploča pronađena je u unutrašnjosti crkve. Grb se sastoji od šlema sa krunom koji je postavljen iznad trouglastog štita, a čitava kompozicija je okružena zvezdastim okvirom. Levo i desno od šlema nalazi se ćirilični natpis "Жарко", a izuzetna obrada heraldičke kompozicije ukazuje na osobu koja je imala visok položaj među srpskom vlastelom, kako navodi sveoarheologiji.

Crkva je otkrivena 2020. godine, kada su arheolozi otkopali njene temelje. Potiče iz 14. ili 15. veka i malih je dimenzije 11,3 x 6,7 metara. Tada je istražen samo mali deo unutrašnjosti, poput oltara i dela uz južni zid - gde su pronađeni brojni ulomci fresaka koje su krasile unutrašnjost bogomolje. Iskopavanja su potvrdila da se oko crkve nalazi i nekropola sa više grobova, a nedavno su u njenoj unutrašnjosti pronađene i polirane ploče od crveno-belog kamena kojim je bio prekriven pod crkve kao i kosti i metalni predmeti. 

Arheolozi sa Rudnika ističu da su iskopavanja još uvek u toku i da se istražuje nalaz do kog je došlo sasvim slučajno. Naime, kada se prilikom kratkog predaha od terenskog rada arheolog Slavko Vukomanović naslonio na lopatu ona je propala kroz rupu u zemlji i otkrila ulaz u podzemnu građevinu. Za sada je poznato da je u pitanju ukopana grobnica od kamena sa malim ulaznim hodnikom, koja je omalterisana i ima plafon "na dve vode" - što je karakteristika iz perioda ranog hrišćanstva. 

Pretpostavka je da se možda radi o drevnom ranohrišćanskom kultnom mestu, nad kojim je potom tokom srednjeg veka podignuta crkva

Izvori: FB ArcheoSerbia i IG Rudnik Archaeology, Novosti, Sve o arheologiji

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka