Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja je tajna kineske bronze? Naučnici rešavaju misteriju zapisanu u drevnoj knjizi formula za izradu oružja i oruđa

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon hemijskih analiza naučnici su uspeli da utvrde koji tajni sastojci se kriju iza reči "jin" i "ki".

 Bronza u Kini Izvor: Profimedia

ENCIKLOPEDIJA Kao Gong Đi se već decenijama smatra najstarijim tekstom iz sfere tehnoloških nauka. Napisana je oko 300. godine p.n.e. i predstavlja deo većeg književnog opusa pod nazivom "Recepti Džoua" - koji uključuje šest hemijskih formula za izradu predmeta od bronze kao što su mačevi, zvona, sekire, noževi i ogledala.

Možda će vas interesovati i:

Skoro čitav vek, istraživači su pokušavali da prevedu i otkriju koja su to dva glavna sastojka koja se spominju u receptima, a koji se navode kao "jin" i "ki". Mnogi su mislili da je reč o bakru i kalaju, jer oni predstavljaju ključne komponente u procesu pravljenja bronze. Međutim, kada su naučnici rešili da naprave bronzu pomoću njih, dobijeni metal se nije poklapao sa hemijskim zapisom drevnih artefakata iskopanih na arheološkim lokalitetima. 

Hemijske analize priskaču u pomoć

Koautor studije Rajlang Li je objasnio da ovo otkriće omogućava bolje razumevanje načina pravljenja bronza u drevnim vremenima, kao i da omogućava bolji uvid u sam početak proizvodnje - koja je postojala i mnogo pre nego što je šest recepata zapisano. Ono što su znali je da na savremenom kineskom "jin" znači zlato, ali drevno značenje reči moglo je biti i bakar, legura bakra ili čak samo metal, zbog čega je bilo teško odrediti specifične sastojke.

Li i vodeći autor studije Mark Polard su stoga analizirali hemijski sastav kineskih novčića iskovanih u vreme kada je napisan Kao Gong Đi. Iako se ranije verovalo da su novčići napravljeni od bakra koje je sadržalo kalaj i olovo, analiza je pokazala da je njihov hemijski sastav rezultat mešanja dve prethodno pripremljene legure metala.

Jedna je bila napravljena od bakra, kalaja i olova, a druga od bakra i olova. Zbog čega je zaključak naučnika da su jin i ki verovatno jezičke odrednice za dobijene legure različitih metala. To ukazuje da se drevno kinesko pravljenje bronze oslanjalo na kombinovanje različitih metala i da je kovački rad bio složeniji nego što se ranije mislilo.

"To ukazuje na dodatni korak - proizvodnju prethodno pripremljenih legura - ​​u procesu proizvodnje predmeta od legura bakra u ranoj Kini", rekao je Li. Prema njegovom mišljenju ovo predstavlja dodatni, ali ranije nepoznat podatak vezan za način proizvodnje i snabdevanja. 

Zaključak je da su pomoću hemijske analize došlo do boljeg razumvanja prakse proizvodnje što dodatno rasvetljava upotrebu ritualnih bronzanih posuda u zajednicama Šanga i Džoua.

Otkriće je objavljeno u časopisu Antiquity.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka