Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pepeo majanskih vladara je korišćen za izradu ritualnih predmeta? Arheolozi otkrili kriptu sa 400 urni

Autor Aleksandra Cvetić

Arheolozi iz Meksika tvrde da se u kripti nalazilo preko 400 posuda sa pepelom pokojnika od kojih su Maje pravile ritualne predmete koji su korišćeni za igru.

 Piramida u Tonini Izvor: Shutterstock

Tonina se nalazi u visoravni Čijapas u južnom Meksiku i u prevodu sa celtalskog jezika znači "kuća od kamena", dok se prema najranijim izveštajima Maja ona prvobitno zvala Po'p ili Popo. 

Možda će vas interesovati i:

Istraživanjem lokaliteta, areholozi su utvrdili da se u njemu nalaze grupe hramova-piramida na terasama koje se uzdižu iznad centralnog trga. Pored njih otkriveni su i dva terena za ritalne igre loptom i preko 100 spomenika koji datiraju iz perioda od 6. do 9. veka n.e..

Danas se ove građevine smatraju klasičnim primerima majanske arhitekture, ali i izvorom informacija o nekadašnjem životu ljudi. Prilikom istraživanja jedne od hramova-piramida tokom 2020. godine, otkriven je lavirint podzemnih prolaza i prostorija povezanih stepenicama. Jedan od njih je vodio do kripte čija dubina je iznosila 8 m.

Nakon detaljnih analiza je utvrđeno da prostorija potiče iz 7. ili 8. veka, dok je u njenoj unutrašnjosti otkrivena mala niša sa preko 400 posuda ispunjenih spaljenim pokojnicima, ugljem, gumom i korenjem. Nakon mikroskopskih pretraga naučnici su shvatili da tragovi koje su našli ukazuju na "sastojke" koji su najverovatnije korišćeni prilikom izrade lopti za ritualne igre na igralištima u Tonini.

Kontekst nalaza ukazuje da su pokojnici bili pripadnici visoke aristokratije i vladari, a sam proces prema mišljenju arheologa Huana Jadeuna je trebao da predstavlja "transformaciju tela" koja im je omogućila da žive nakon smrti. Njegov zaključak je da nova otkrića u Tonini pružaju dokaze o religiji Maja i ukazuju na to koliko je pogled na svet kod mezoameričkih domorodačkih naroda bio kompleksan.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka