Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevozio je ilegalni tovar kada je potonuo: Istraživači pronašli deo neprocenjivog blaga sa španske galije

Autor Aleksandra Cvetić

Španska galija po imenu "Nuestra Señora de las Maravillas" koja je potonula kod obala Bahama 1656. godine je do skoro bila san istraživača.

 Podvodna arheologija Izvor: Profimedia

Vredan tovar koji je počivao preko tri i po veka na morskom dnu je zahvaljujući arheolozima izvađen iz uzburkanog mora u blizini obale Bahama. Otkrivene su amajlije, ogrlice ukrašene dragim kamenjem, zlatni lanci i novčići neprocenjive vrednosti.

Možda će vas interesovati i:

Cilj putovanja galije koja je krenula iz Havana za Španiju je bio da prenese preko okeana vredno blago za aristokrate. Osim toga, na njoj su se prema nekim izvorima nalazili i neprijavljeni predmeti i dragocenosti koje su spasene sa druge galije. 

Međutim, 4. janura 1656. godine brod je usled greške pri navigaciji uplovio u plitku vodu gde je udario u podvodni greben. Događaj je rezultirao katastrofom u kojoj je od 650 članova posade samo njih 45 preživelo, dok je ostatak završio kao obrok ajkulama. A blago iz nje se rasulo po morskom dnu kilometrima unaokolo. 

Godinama su preduzimani napori da s deo ovog blaga nađe, sve dok organizacija "Allen Exploration" nije dobila odobrenje od vlade Bahama dozvolu da u naučne svrhe istraži olupinu i pronađena blaga izloži u muzeju na ostrvu. 

Saradnja bahamskih i amričkih arheologa i ronilaca je rezultirala je brojnim otkrićima među kojima je i zlatni filigranski lanc sa motivima koji sugerišu da je tovar bio namenjen izuzetno bogatim aristokratama i plemstvu. Pored nje, otkrivena je i ogrlica sa zlatnom amajlijom Svetog Jakova koju su nosili hodošasnici na putu u Galiciju. 

Slična njoj je i amajlija sa motivom krsta Svetog Jakova, koji je okružen sa 12 manjih smaragda za koje naučnici pretpostavljaju da simpbolizuju apostole. Pored predmeta koji su uneseni u brodske knjige, otkrivene su i velike količine smaragda i ametista iskopanih u Kolumbiji koji svedoče o ilegalnoj trgovini.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka