Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vikinška "visoka moda": Grobnice otkrivaju šta su nosili kako bi istakli svoj visok status

Autor Aleksandra Cvetić

Najnovija studija ukazuje da su visokorangirani Vikinzi sa teritorije današnje Danske, birnuli o izboru odeće i njom isticali svoj društveni status.

 Viking sahrana Izvor: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu su utvrdili da je krzno dabrova bilo simbol bogatstva i važan proizvod kojim se trgovalo tokom 10. veka. Uzrok tome je najverovatnije, što se ovi glodari tada nisu mogli naći u Danskoj, pa se na ovaj dodatak gledalo kao na luksuzan predmet.

Možda će vas interesovati i:

Pisani izvori navode da je trgovina krznom bila veoma razvijena između 800. i 1050. godine n.e.. Međutim, kako njihovi ostaci nisu dobro dokumentovani u arheološkim zapisima, malo je direktnih dokaza kako bi se utvrdilo koje su vrste Vikinzi najviše cenili.

Stoga su dr Luis Orstedbrandt i njen tim rešili da analiziraju ostatke predmeta iz šeset grobova koji su pripadali visokorangiranim pripadnicima društva, tokom 10. veka. Pošto drevni DNK uzorak nije bilo u moguće izvući iz uzoraka, identifikovani su proteine koji su ukazivali da se koža životinja koristila kao deo odeće ili obuće u kojoj su sahranjivali pokojnike.

Orstedbrandtova objašnjava kako nalaz ukazuje da se u doba Vikinganošenje retkog krzna očigledno smatralo vizuelnim iskazom bogatstva i društvenog statusa, baš kao i danas kada je u pitanju visoka moda. Utvrđeno je da su u podjednakoj meri i muškarci i žene voleli da nosile krzno lasica, veverica i dabrova. Rezultati su objavljeni u PLOS ONE i podržavaju ideju da je krzno predstavljalo simbol bogatstva tokom Vikinškog doba.

Jedan od glavnih razloga za to je što dabrovi nisu poreklom iz Danske, tako da su njihova krzna verovatno bili luksuzni predmeti nabavljani putem trgovine. Naučnici takođe ističu da su u nekim grobovima nađeni ostaci koji ukazju da su pokojnici nosili odeću sačinjenu od više vrsta krzna, što govori o tome da su Vikinzi poznavali proces obrade i funkcije različitih životinjskih koža.

Slične analize bi u budućnosti mogle da otkriju koje sve vrste krzna su koristili, kao i pruže dodatne informacije o tome kako su određeni kulturni aspekti uticali na tadašnju ekonomiju.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka