Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su Asteci živeli pod španskom vladavinom? Četiri dečije sahrane pružaju uvid u teške uslove života

Autor Aleksandra Cvetić

Tenočtitlan je razoren, a Španci su izgradili novi grad na ruševinama nekadašnje slavne prestonice Asteka, sve što se posle toga desilo pokorenom stanovništvu je na neki način misterija.

 Represija nad Astecima Izvor: Profimedia

POKORAVANJE AMERIČKIG KONTINENTA od strane španskih konkvistadora bio je krvav i nasilan proces. Ipak, istorija nam pruža delimične dokaze nekih praksi i opisuje događaja iz ugla pobednika.

Poražena strana, nije imala mnogo prilike da ostavi pisani traga o padu i konačnom slomu svoje civilizacije.

Možda će vas interesovati i:

Kada su arheolozi sa Instituta nacionalne antropologije i istorije otkrili stambenu jedinicu i četiri sahrane iz perioda nakon pokoravanja astečkog naroda, nisu ni slutili da će im upravo oni dati uvid o teškim životnim uslovima koji su usledi nakon uspostavljanja španske dominacije nad lokalnim stanovništvom.

Istorijski izvori navode da su Španci nakon osvajanja astečke prestonice Tenočtitlana starosedeoce proterali na periferiju, da bi oni na ruševinama izgradili nove građevine. Naravno, u procesu obnove su učestvovali pokoreni stanovnici. 

O njihovom svakodnevnom životu gotovo da ništa i ne znamo. Ipak, arheološki ostaci iskopani u istorijskom centru današnjeg Meksiko Sitija, a koji su datovani u rani kolonijalni period - od 1521. do 1620. godine konačno pružaju uvid u jedan njegov deo.

Dokazi ukazuju da je pokorena populacija pokušala da pruži jedan vid otpora okupatoru, kao i da je lokalno stanovništvo živelo u jako lošim uslovima. 

Criba orbitalia je jedna od najzastupljenijih peleopatoloških promena na drevnim lobanjama uočenim širom sveta. Strušnjaci objašnjavaju da je ova bolest direktno povezana sa anemijom, infekcijama, parzitozama i neuravnoteženom ishranom. Koji razlog od navedenih je izazvao promene kod ove dece tada, danas naučnici ne mogu sa sigurnošću da utvrde. Ali ono što mogu je da iz konteksta pod kojim su sahranjeni pokojnici potvrde kako lokalno stanovništvo nije tako lako prihvatalo tuđe uticaje. 

Od četiri sahrane, kako istraživači navode, dve su imale grobne priloge. Zabeleženo je da je sahrana prevremeno rođenog deteta sadržala keramičku činiju i lonac, koja dokumentuje astečku praksu verovanja da se dete na taj način vraća u majčinu utrobu. Nešto bogatija ponuda nalazila se u grobu deteta starog između šest i osam godina, gde je nađeno oko pet manjih posuda, dva okvira za predenje i jedna figurica na kojoj se uočava plavi pigment.

Interesantan podatak je da su u ovom periodu Španci zabranili Astecima tradicionalne pogrebne prakse i obavljanje rituala prilikom sahranjivanja - sem ukoliko nemaju veze sa hrišćanstvom. Stoga, naučnici zaključuju da ovi nalazi predstavljaju jedinstven dokaz o simbolu prkosa i borbe protiv represivne vladavine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka