Naučnici su uz pomoć moderne tehnologije uspeli da otkriju koji sastojci su se nalazili u vinu koje se čuvlo u amforama pronađenim na dnu mora.

AMFORE PRONAĐENE NA DNU MORA u blizini luke San Feliče Čičero, naučnicima su otkrile detalje o načinima proizvodnje vina tokom I i II veka nove ere.
Drevni Rim bio je poznat po proizvodnji vina - koje su pili svi, a posude izvađene iz mora tokom istraživanja sprovedenih 2018. godine, naučnicima su pomogle da odgonetnu kako je pravljen ovaj cenjeni napitak.
Naučnici su to uradili uz pomoć najsavremenijih laboratorijskih tehnika i kombinacije hromatografije i masene spektrometrije, kao i različitih načina odvajanja i identifikacije hemijskih markera u materijalu – u ovom slučaju organskih ostatka u amforama.
Jedan od načina podrazumevao je i ispitivanje ostataka polena koji je ostao zarobljen na dnu ovih posuda za vino. Ovakva vrsta analize već je rađena, iako ne često, a autori studije ističu da gotovo nikada nije rađena sa ciljem da se razume širi istorijski kontekst artefakta.
Pažljivo proučavanje polena vinove loze otkrilo im je da su amfore korišćene za pravljenje i crvenog i belog vina, kao i da su tokom procesa korišćene lokalne biljke - iako nije sasvim jasno da li su u pitanju bile pripitomljene vrste.
Jedan od interesantnijih tragova kaže da je korišćen i bor, čija namena još uvek nije precizirana ali se pretpostavlja da je korišćen za dobijanje specifične arome vina. Katran - u kome se nalazio i bor - naučnicima je ukazao na poreklo iz Kalabrije ili možda sa Sicilije.
Istraživanje je objavljeno u PLOS One.