Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Limi otkrivena grobnica elite iz perioda pre Inka: Mrtve su stavljali u korpe i čvrsto umotavali tkaninom

Arheolozi u Limi su iskopali grobnicu koja potiče iz vremena pre Inka i sadrži pokojnike umotane u tkanine sa brojnim prilozima.

 Pokojnici umotani u tkanine Izvor: Profimedia / ilustracija

Grobnica koja je otkrivena ispod radničke kuće, kako arheolozi navode sadrži posmrtne ostatke pripadnika plemstva koji su umotavali svoje mrtve u tkanine i polagali ih u grobnice zajedno sa keramikom i ukrasima.

Glavni arheolog Hulio Abanto u svojoj izjavi za Rojtersu, ističe kako je grobnica stara 500 godina sadržala više tela čvrsto umotanih u tkanine, najverovatnije pripadnika elite iz kulture Ririkančo. Koji su pre dolaska Inka tokom 15. veka, naseljavali prostore oko današnje prestonice Perua.

Njegov tim navodi da su pogrebni zavežljaji koje su praktikovale i Inke su veoma cenjeno otkriće, te da se ova ritualna praksa izvodila tako što se leš stavljao u korpu i zatim obmotavao pamučnom krpom u dva do tri sloja. Dužine ovih krpa su iznosile oko 2m i predstavljale su vid prirodne konzervacije tela koja je neretko dovodila i do mumifikacije pokojnika. 

Vlasnik kuće Hipolito Tika je izjavio kako su ga preplavila osećanja zbog ovog otkrića. Arheološka istraživanja ispod temelja njegove kuće su započeta prošlog meseca. Tada je kako lokalni mediji javljaju tim naučnika došao u obaveznu kontrolu koja su prethodila započinjanju radova na rekonstrukciji Hipolitovog poseda, sa ciljem da ispita kraj koji je poznat po bogatom arheološkom nasleđu koji se datuje u period pre i posle Inka.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka