Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledala bogata žena bronzanog doba? Naučnici uz pomoć DNK analiza i materijalnih dokaza došli do odgovora

Misteriozna i bogata, hodala je pre 4.000 godina središnjom Evropom, a naučnici su sada uz pomoć modernih tehnologija uspeli da rekonstruišu njen pređašnji izgled.

 Rekonstrukcija lice žene iz Češke Izvor: Facebook printscreen / Akademie věd České republiky

Istraživači iz Češke su uz pomoć DNK analiza i ostataka lobanje uspeli da rekonstruišu torzo tamnokose žene, koja je prema njihovim tvrdnjama bila jedna od najbogatijih žena tog doba. Prema analizama radiokarbonskog datovanja, utvrđeno je da je živela između 1.800. i 1750. godine pre nove ere, a groblje na kome je sahranjena se nalazi u blizini današnjeg sela Mikulovice u severnoj Češkoj.

Možda će vas interesovati i:

Kako navode iz Moravskog narodnog muzeja prilikom iskopavanja je otkriveno kako je žena bila sahranjena sa dve zlatne minđuše, pet bronzanih narukvica i ogrlicom u tri niza na kojoj se nalazilo preko 400 perli od ćilibara, najverovatnije poreklom sa Baltika. Ovaj nalaz ukazuje da su ljudi sa ovog prostora bili deo velike trgovačke mreže tog perioda. 

Pored bogatog nakita, deo grobnog inventara su činile i tri bronzane igle za šivenje koje su bile postavljene pored tela pokojnice. Arheolozi na osnovu materijalnih dokaza tvrde da je žena bila pripadnica kultura Unetica, koju su činili grupe naroda iz srednje Evrope tokom ranog bronzanog doba, kao što je analiza radiokarbonskog datovanja i utvrdila.

U svom intevjuu za Live Science arheolog Mihal Erne sa Instituta za arheologiju iz Češke je potvrdio kako je ovo možda čak i jedan od najbogatijih ženskih grobova ikada otkrivenih, a koji pripadaju spomenutoj kulturi. Međutim, on je takođe istakao da još uvek nije jasno ko je bila ova žena.

Ipak, dobra očuvanost kostiju lica kao i izolovana DNK iz ostataka pokojnice, bili su dovoljni da antropolozi izvedu jednu od najdetaljnijih rekonstrukcija izgleda drevnih ljudi. Tim Čeških naučnika koji stoji iza ovog poduhvata navodi da su analizirane genetske sekvence omogućile da otkriju kako su joj oči i kosa nekada bili smeđe boje, a koža svetle puti. 

Oni navode da nemaju nameru da se zaustve samo na jednoj pokojnici, jer se prema njihovim tvrdnjama drevna DNK može izolovati i iz drugih kostiju. Stoga, istraživači rade na tome da otkriju na koji način su pokojnici sa groblja bili povezani. Takođe, jedan od glavnih ciljeva ovih analiza je pronalazak tragova koji bi mogli da pruže nove uvide o regionalnim razlikama u srednjoj Evropi tokom ranog bronzanog doba.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka