Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva put sahranjena i misteriozno zamenjena: Mumija Lejdi Rai otkrila tajnu skrivanu vekovima

Naučnici su objasnili drevnu egipatsku misteriju zamenjenih kovčega i otkrili tajnu koju je skrivala "najmanje ružna" mumija Lejdi Rai.

 Mumija ruke Izvor: Shutterstock / ilustracija

Mumija Lejdi Rai je prvi put odmotana 26. juna 1909. godine, a tom prilikom je egiptolog Eliot Smit opisao kao "najmanje ružnu" od svih otkrivnih ženskih mumija. On je naveo da je ona nekada bila mršava, graciozno građena žena sa rukama nalik dečjim. Naučnici danas uz pomoć njegovih opisa saznaju važne detalje o njoj.

Možda će vas interesovati i:

Istraživači veruju da je ona bila drevna Egipćanka, koja je živela u periodu rane 18. dinastije. Takođe, pretpostavlja se da je nekada služila kraljici Ahmoze-Nefertari kao dojilja. Originalna grobnica Lejdi Rai egiptolozima nije poznata, ali se sumnja da je njena gronica opljačkana još u antici i da je zbog toga opet sahranjena u grobnicama koje su nekada pripadale eliti u Deir el-Bahriju.

Misterija kovčega

Naučnici ističu da je mumija prvobitno bila sahranjena u dva kovčega, ali da je njen spoljni kovčeg sve što je do danas sačuvano. Međutim, da misterija bude još veća Raino telo nikada nije pronađeno u njemu. Razlog za ovu zabunu proizilazi iz činjenice da su sveštenici Trećeg srednjeg perioda - od 11. do 8. veka p.n.e. -često premeštali kovčege i mumije po skrovištima. Zbog toga su mnoge mumije imale male platnene etikete, koje su predstavljale nalepnice a koje su pomagale pri identifikaciji pokojnika.

Naučnici su došli do zaključka da je spoljni kovčeg korišćen za sahranu Ahmoze-Inhepi - nećaka Nefertari i sestra-žena Sekenenre Taoa. Utvrđeno je takođe da je pozlata sa kovčega skoro u potpunosti uklonjena, zajedno sa umetcima za oči. Ali da su razbojnici ostavili simboličnu figuru Izide i Neftide u dnu kovčega. 

Dok je mumija Lejdi Rai pronađena u kovčegu koji prema detaljnim analizama ukazuje da je prvobitno pripadao "slugi u Palati istine" po imenu Paheripedžet, a koji je ujednom trenutku zamenjen sa Lejdi Rai. Naučnicima nije poznato gde se trenutno nalazi njegova mumija i da li još uvek postoji.

Do danas je ostao sačuvan samo jedan lični predmet Lejdi Rai i to perla od karneola koja je nađena na zglobu njene desne ruke. Naučnici ističu da je to samo delić onoga što je predstavljalo njen nakit.

Najsavršeniji primer balzamovanja

Britanski istraživač Eliot Smit je prilikom prvog detaljnog istraživanja mumije Lejdi Rai, rekao da je ona jedan od najsavršenijih primera balzamovanja iz 18. dinastije. Smit je odmotao mumiju 26. juna 1909. i zabeležio da je bila visoka svega 140 cm. Takođe on je tom prilikom procenio da je najverovatnije imala oko 30 ili 40 godina u trenutku smrti 1530. godine p.n.e.

Opisao je da su mumijino lice i telo bili premazani tankim slojem smole pomešane sa peskom. Kao i da je bila postavljena u tradicionalni položaj na levoj strani tela gde se nalzi i rez za balzamovanje. Telo je prema njegovoj proceni pažljivo umotano u lanene zavoje, a na nekim od ovih zavoja bilo je ispisano i njeno ime, što je dalje pomoglo u identifikaciji.

Iako je za taj period bilo uobičajeno da mumificirani pokojnici imaju perike, naučnicima je privukla pažnju njena prirodna kosa. Ona je bila stilizovana u vidu pletenica raspoređenih u nekoliko grupa koje su sa obe strane dosezale do njenih grudi, a svaka od njih je bila umotana u lanene zavoje. Ovo znamo zato što je upravo Eliot Smit jednu od njih uklonio prilikom ispitivanja.

Prema jednoj studiji iz 2009. godine, kada su naučnici želeli da detaljnije istraže njenu unutrašnjost uz pomoć skenera je utvrđeno da je ova drevna Egipćanka imala aterosklerozu. Naučnici tvrde da je ona za sada najstariji primer mumije sa dokazima o ovoj bolesti.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka