Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jakov Preobraćenik se zaklinje da će prokleti svakoga ... " -Otkrivena "krvava" kletva u grobnici Beit Šearima

Istraživači su obajvili da su u drevnoj grobnici Beit Šearim, pronašli natpis koji upozorava ljude da se drže podalje i puste pokojnika da počiva u miru.

 Beit Šearim Izvor: Profimedia

Beit Šearim se danas nalazi u Donjoj Galileji, a tokom perioda Mišnaika i Talmuda predstavljalo je centalno naselje jevreja - od 2. do 5. veka nove ere. Jevrejski savet se tamo preselio nakon razaranja Jerusalima 70. godine nove ere i stvorio važan centar jevrejskog učenja i kulture.

Dva natpisa koja su pronađena na nekropoli Beit Šerima potiču iz prelaznog perioda, a jedan od njih upozorava ljude da se drže podalje od grobnice ili će ih stići prokletstvo.

Možda će vas interesovati i:

Koine jezik

Iskopavanja na drevnoj nekropoli Beit Šearima započeta su još pre 80 godina. Pronađeni nadgrobni natpisi su pisani na raznim jezicima, među kojima dominira grčki jezik.

Koine jezik je bio uobičajen nadregionalni oblik grčkog govora i pisanja tokom helenističkog perioda, Rimskog carstva i ranog Vizantijskog carstva.

Razvio se tokom širenja grčkih teritorija za vreme Aleksandra Velikog u 4. veku pne i predstavljao je jezik koji se koristio u većem delu mediteranskog regiona kao i na Bliskom istoku tokom narednih nekoliko vekova.

Drevna kletva

U unutrašnjoj komori jedne od grobnica, otkrivena su dva natpisa ispisana crvenom bojom na grčkom jeziku. Profesor antičke istorije na Univerzitetu u Tel Avivu Džonatan Prajs je dešifrovao oba. Stoga znamo da je na manjem - koji je pronađen na krečnjačkom zidu u blizini grobnice - stajalo ispisano ime "Juda", za koga arheolozi veruju da je bio vlasnik grobnice.

Dok je veći natpis pronađen na kamenoj ploči naslonjenoj na otvor iste niše, a sastojao se od osam redova koji upozoravaju ljude da se drže dalje od Jakova "Preobraćenika". Natpis ispisan crvenom bojom glasi: "Jakov Preobraćenik se zaklinje da će prokleti svakoga ko bi otvorio ovaj grob, tako da ga niko neće ni otvoriti. U vreme smrti imao je 60 godina."

Poslednje reči kletve napisane su drugim pismom i istraživači veruju da ih je možda napisao neko drugi nakon njegove smrti.

Jedinstven nalaz

Kletva na grčkom jeziku je prema tvrdnjama naučnika prvi pogrebni natpis koji je pronađen u pećinama Beit Šearima u poslednjih 65 godina i prvi otkriveni natpis koji pominje da je preminula osoba bila preobraćena.

Istraživači sugerišu kako natpisi koji svedoče o preobraćenicima nisu uobičajeni, kao i da svi prethodno otkriveni pripadaju ranom rimskom periodu - vremenu kada je judaizam bio dominantan u Judeji.

"Natpis potiče iz kasnorimskog ili ranovizantijskog perioda, kada hrišćanstvo jača.", rekao je profesor Adi Erlih koji vodi iskopavanja u Beit Šearimu. Naučnici pretpostavljaju da se pokojnik preobratio iz hrišćanstva ili nekog paganskog kulta koji je bio popularan u kasnom rimskom periodu - kao što su Izidin ili Mitrin kult.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka