Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedno od najočuvanijih remek dela keltske umetnosti poreklom je možda sa Balkana? Napravljen od srebra i bogato ukrašen

Srebrni kotao iz Gundestrupa otkriven je 1891. godine u tresetištu u Jutlandu u Danskoj, međutim, možda nije tu i nastao.

 Keltski kotao napravljen od srebra Izvor: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Jedno od najočuvanijih remek dela keltske umetnosti predstavlja bogato dekorisan srebrni kotao iz Gundestrupa. Pronađen je 1891. godine u tresetištu u Jutlandu u Danskoj.

Impresivna izrada i ikonografija sugerišu da su motivi i predstave delo dva indoevropska plemena, a da je kotao bio ili ukraden ili je bio donet na poklon. Poreklo izrade ovog kotla možemo da pratimo hiljadama kilometara od mogućeg mesta nastanka. Potencijalno mesto izrade možda je bila današnja teritorija Balkana.

Možda će vas zanimati i:

Kotao iz Gundestrupa je religijska posuda od 9 kilograma pronađena u Jutlandu u Danskoj 1891. godine. Pronađen je u tresetištu rastavljen na pet dugih pravougaonih ploča, sedam kratkih i na jednu okruglu ploču. Svaka ploča je izrađena od 97 opdsto čistog srebra i ispunjena različitim motivima životinja, biljaka i paganskim bogovima. Ploče su nakon toga bile rekonstruisane u sadašnji oblik kotla. Pet pravougaonih ploča smešteno je u unutrašnjosti kotla, ostavljajući 2 centimetra prostora između svake, a sedam (izvorno osam) ploča formiraju spoljašnju stranu kotla.

Poreklo izrade kotla

Kotao iz Gundestrupa je jedan od najbolje očuvanih umetničkih  predmeta iz gvozdenog doba, i kao takav, privlači veliku pažnju naučnika. Ono što ga činim izuzetnim i jedinstvenim jeste visokokvalitetna izrada i ikonografska različitost.

Kotao je datovan u 2-1. vek p.n.e., a kada je reč o mestu gde je proizveden, tu je ostalo mnogo prostora za misteriju. Glavni problem polazi od činjenice da su njegov stil i izrada pre trakijski nego keltski, upkos očigledno keltskim motivima koji su korišćeni za dekoraciju. Do sada su mišljenja u velikoj meri podeljena u dve grupe. Tu su oni koji raspravljaju o galskom poreklu (keltsko pleme), a drugi tvrde da je u pitanju trakijsko poreklo. Stariji istraživači su locirali proizvodnju kotla na keltskom zapadu, dok se drugi ipak odlučuju za donji Dunav u jugoistočnoj Evropi ili današnji Balkan.

Misterija kotla iz Gundestrupa

Kao rekonstruisana posuda, kotao se sastoji od pet unutrašnjih ploča. Svaka ploča prikazuje scene ratnika, božanstava i egzotičnih zveri. Na sedam, od preostalih osam, spoljnih ploča dominira bista junaka ili paganskih bogova. Na osnovnoj okrugloj ploči prikazan je veliki bik sa psom i čovekom sa kopljem.

Slonovi, lavovi i nekoliko nepoznatih bogova predstavljeni u inostranom stilu, ukazuju na to da je kotao izvorno stigao iz dalekog područja.

Uprkos ikonskoj ulozi koju je Gundestrup stekao u popularnim publikacijama o Keltima, ne postoji sumnja da je stil izrade i ukrasa trački, iako su određeni ikonografski motivi keltski i zapadni. Tačno mesto izrade još uvek je otvoreno pitanje. Možda je to bio poklon velikom poglavaru ili je to bio ratni plen?

Iako se ne može saznati poreklo jednog od najimpresivnijih nalaza keltske umetnosti, zanimljiv je put koji je kotao prešao da bi na kraju u delovima završio u močvari.

Ako je predstavljao ritalnu posudu, onda i ne čudi zašto je pronađen baš na tom mestu, s obzirom da su Kelti žrtvovane/ubijene pojedince bacali u močvare koje su bile mesta na kojima su žrtve nudili bogovima.

Izvor: Maja Miljević-Đajić/ Sve o arheologiji

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka