Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egiptolozi u Sakari imaju pune ruke posla: Na staroegipatskoj nekropoli pronađeno skladište sa stotinama mumija

Egiptolozi su otkrili skladište od 250 sarkofaga i 150 bronzanih statueta na arheološkom lokalitetu Sakara, koja se nalazi južno od Kaira. U poslednje vreme ovo otkriće je jedno od mnogih u nizu kada je ova oblast u pitanju.

 Otkriće sarkofaga u Sakari Izvor: Shutterstock

Sakara predstavlja veliku nekropolu drevne egipatske prestonice Memfisa, gde se nalazi na desetine piramida. Ovaj lokalitet sa Uneskove liste svetskih baština, takođe predstavlja dom drevnim koptskim hrišćanskim manastirima. 

Možda će vas zanimati i:

Između 150 bronzanih statueta koje su otkrivene nalazi se i jedna Imhotepova. On je za vreme vladavine faraona Džosera važio za revolucionarnog arhitektu drevnog sveta, među čijim dostignućima se izdvaja Stepenasta piramida.

Iako ga živopisne legende i narodna predanja pamte po raznim dostignućima i magičnim sposobnostima, među istorijskim izvorima do danas su preživeli malobrojni podaci o njemu i njegovom životu. Ono što sa sigurnošću možemo da kažemo je da je bio faraonov savetnik i glavni arhitekta.

Tačan razlog njegove glorifikacije i deifikacije koja je usledila nakon njegove smrti i dalje nije potpuno jasan. Ali, treba spomenuti da je status ovog zvaničnika - nakon dve hiljade godina od smrti -  bio gotovo izjednačen sa bogom Tothom, smatrajući ga bogom medicine, arhitekture i zaštitnikom pisara.

Šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafa el-Vaziri, otkriva da je cilj arheološke misije koja se trenutno sprovodi: "Pronaći grobnicu Imhotepa".

Do sada, iskopavanja koja su sprovođena u četiri navrata, na svetlo dana su otkrila i druge statuete koje prikazuju različite bogove i boginje. Neke od njih predstavljaju božanstva poput Bastet, Anubisa, Ozirisa, Amunmina, Izidu, Nefertuma i Hator, kako se navodi u saopštenju Ministarstva turizma i antikviteta.

Prilikom iskopavanja je takođe otkriveno i 250 drvenih sarkofaga sa mumijama kako tvrde egipatski zvaničnici, datovanih u 5. vek pre nove ere.


Unutar jednog od sarkofaga, tim je pronašao netaknut i zapečaćen papirus, koji je poslat u laboratoriju Egipatskog muzeja u centru Kaira radi potpune restauracije i daljeg proučavanja.

El-Vaziri dodaje da je papirus najverovatnije dug oko 9 m i da sadrži poglavlja iz Knjige mrtvih. Ovo je zbirka pogrebnih tekstova sastavljenih od čini koje su Egipćani koristili da "vode mrtve" kroz podzemni svet. Stoga ne čudi da je tekst ovakve sadržine nađen u jednom od kovčega koji su služili da se u njih stave mumificirani pokojnici.

Od nalaza koji se među novootkrivenim blagom izdvajaju je i muzički instrument poznat kao asistrum, kao i zbirka bronzanih posuda koje su korišćene u ritualima posvećenih boginji Izidi.

Prema planovima, sarkofazi bi svoj novi dom trebalo da nađu uskoro u Velikom egipatskom muzeju. Vlasti se nadaju da će njegovo otvaranje biti upriličeno krajem godine i pored brojnih odlaganja. A kako ističu njegova misija je da yajedno sa mnogobrojnim arheološkim otkrićima na terenu, oživi vitalnu turističku industriiju u zemlji.

Među otkrićima koja skreću pažnju na sebe, arheolozi su izdvojili otkriće do kog je došlo u martu kada su iskopali pet drevnih grobnica, dok je u januaru prošle godine došlo otkriveno više od 50 drvenih sarkofaga iz perioda Novog kraljevstva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka