Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Dve dame' i zaštitnice faraona više od 2.000 godina skrivala je prašina i ptičji izmet: Očišćena tavanica drevnog hrama

Zidovi hrama koji su preko 2.200 godina bili zapušteni, skrivali su do sada nepoznatu tajnu o "Dve dame" zaštitnice faraona i ujediniteljke Egipta.

 Hram u Esni Izvor: Profimedia

Prekrivene prljavštinom i ptičjim izmetom bogovi starog Egipta su čekali skoro 2.200 godina da arheolozi otkriju njihovu neverovatnu lepotu i raznolikost boja koje su korišćene prilikom izrade fresaka na plafonu hrama.

Možda će vas interesovati i:

Hram u kome se nalazi 46 prikaza bogova se nalazi u Esni, gradu udaljenom oko 60 kilometara južno od čuvenog Luksora, i bio je posvećen bogu Hnumu koji se smatra jednim od najstarijih božanstava u Egiptu, a povezivan je sa plodnošću i vodom - pre svega sa Nilom.


Hijeroglifi na hramu ukazuju da je bio u upotrebi skoro 400 godina, u vremenskom periodu od vladavine faraona Ptolomeja VI do rimskog imperatora Decija.

Kako navodi Kristijan Lajc, egiptolog sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj i član egipatsko-nemačkog tima koji proučava hram, nakon njegovog napuštanja živopisne predstave su zanemarene i zapuštene.

Sve dok egipatski-nemački naučnici nisu očistili predstave, otkrivajući ponovo njihove žive boje. Tom prilikom tim je otkrio da slike u hramu prikazuju boginju Nekhbet, koja je često prikazivana sa glavom supa i široko raširenim krilima kojim simbolično štiti Gornji Egipat i njene faraone.

Međutim, ovde je ona prikazana sa belom krunom Gornjeg Egipta, dok je boginja Vadžet prikazana sa krunom Donjeg Egipta. Boginja koja je često predstavljana sa glavom kobre uvijene oko stabla papirusa, je takođe bila poznata kao zaštitnica u Egiptu.

Njih dve su zajedno bile zaštitnice faraona, stoga su često prikazivane i u paru na faraonovoj kruni - simbolizujući vladara ujedinjenog Egipta. Stari Egipćani su ih često nazivali i "Dve dame".


Ono što izdvaja nalaz, prema tvrdnjama egiptologa je okriće boja koje su korišćene da se prikažu ove dve davno zaboravljene dame. Takođe u svom izveštaju, tim navodi da je prljavština do sada sprečavala naučike da pravilno proučavaju njihovo značenje u ikonografiji i mitologiji drevnog Egipta.

Buduća istraživanja bi trebala da daju konkretne detalje o otkriću kao i da utvrde faze gradnje hrama. Čišćnje i konzervacija su i dalje u toku i možda kriju još neka od iznenađenja koja će baciti svetlo na neku od nepoznanica.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka