Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razlupana glava, vezane ruke: CT skeniranje otkriva uzrok nasilne smrti egipatskog faraona i rasvetljava važne događaje

Detaljnim skeniranjem mumije faraona Sekenenrea Tao II, naučnici su došli do saznanja koji događaji su uslovili njegovu nasilnu smrt o kojoj se do sada samo nagađalo.

 Sekenenre Tao II-0129115233.jpg Izvor: Profimedia

Faraon Sekenenre Tao II vladao je južnim Egiptom sredinom XVI veka pre nove ere u periodu kada je njengovim severnim delom upravljao ratoborni narod - Hiksi.

Iz istorijskih izova je poznato da su između Sekenenrea Taoa II Hrabrog i ovog naroda sa severa postojale tenzije koje su pretile da ugroze čitavo carstvo.

Možda će vam se svideti i:

Dugo se u naučnim krugovima raspravljalo na koji način je faraon Sekenenre poginuo prilikom pokušaja preuzimanja vlasti od Hiksa. Međutim, ovi detalji su ostali nejasni sve do trenutka kad su naučnici rešili da, umesto isključivo u istorijske izvore, zavire u njegovu mumiju.

Mumija pod skenerom

Mumija Sekenenrea Taoa II je otkrivena 1881. godine. U godinama koje su usledile, naučnici su bezuspešno pokušavali da različitim metodama odgonetnu na koji način je poginuo ovaj faraon.

 CT snimak lobanje mumije
CT snimak lobanje mumije
Izvor: Profimedia

Pre godinu dana kada su istraživači njegovu mumiju podvrgli CT skeneru, došli do zanimljiviih otkrića koja bacaju novo svetlo na uzroke smrti. Svoja zapažanja su objavili u časopisu Frontiers in Medicine.

Detaljnim ispitivanjem povreda glave Sekenenrea, došli su do zaključka da je ovaj faraon najverovatnije pretrpeo višestruke povrede od strane nekoliko napadača. Naučnici su zaključili da su mnogobrojni tragovi povreda na glavi bili napravljeni sa nekoliko različitih vrsta oružja.

Kako naučnici tvrde, čak pet različitih vrsta oružja koje su Hiksi upotrebljavali tokom ovog perioda, poklapa se sa morfologijom povreda nastalih na njegovoj glavi. Time je potvrđeno ono u šta se sumnjalo - usmrćen je najverovatnije prilikom sukoba sa ovim narodom.

 Mumija sa oružijem u glavi
Višestruke povrede glave
Izvor: Profimedia

Još jedan od tragova na njegovom telu koji možda može da reši pitanje počinioca, jeste odsustvo povreda koje nastaju prilikom samoodbrane. Njegove ruke su bile savijene uz telo što ukazuje da su najverovatnije bile vezane u trenutku kada je umrao.

Sve ovo ih je navelo da se zapitaju da li je do njegove nasilne smrti došlo tokom neke vrste ceremonijalnog ubistva? Kada se uzmu u obzir vrste povreda na glavi zajedno sa činjenicom da su njegove ruke najverovatnije bile vezane u trenutku smrti, naučnici su predložili zanimljivu teoriju koja pobija prethodna verovanje da je ubijen u snu.

Kombinujući znanje iz istorije, istorijski kontekst i mogućnosti koje daje savremena nauka, došli su do zaključka da su faraona Sekenenrea Taoa II Hiksi najverovatnije zarobili na bojnom polju, a potom ga ubili na nekom drugom mestu.

Promene u načinu mumufikacije?

Pored uzroka smrti, CT skeniranje je donelo i neke nove uvide u načine na koje je mumificirano njegovo telo. Iako su naučnici prvobitno smatrali da je to obavljeno na brzinu u okruženju čija namena ne odgovara procesima mumifikacije, utvrđeno je da to ipak nije bio slučaj.

Identifikovane su nove, ranije nezabeležene vrste povreda na njegovoj glavi koje su prilikom mumifikacije vešto skrivene. Pored ovoga, uočeno je još nekoliko primera koji ukazuju na napore prikrivanja povreda tela prilikom procesa mumifikacije, koji je kako naučnici tvrde odrađen po svim pravilima.

 3D skener glave mumije otkrio je do sada neprimetne detalje
3D skener glave mumije otkrio je do sada neprimetne detalje
Izvor: Profimedia

Druga stvar, njegov mozak je "skliznuo" na levu stranu lobanje, što ukazuje da je prilikom transporta bio u ležećem položaju. Ono što se ne zna je da li je to urađeno prilikom transporta sa bojnog polja ili tokom prevoza do tebanske radionice za mumificiranje.

Ipak, kako navode naučnici ova druga opcija je verovatnija jer bi mogla da objasni masne zavoje i neprijatan miris mumije - što znači da je prosec raspadanja već bio započet kada je započet proces mumifikacije.

Kompjuterizovana tomografija (CT skeniranje) je i ranije korišćena za detaljno proučavanje egipatskih mumija. Na ovaj način su naučnici detaljnije ispitali i mumije Tutankamona, Ramzesa II kao i Hatšepsut. Međutim, jedino je analaiza mumije Sekenenrea Taoa II pružila uvid u važan događaj egipatske istorije.

Detalji koji govore o nasilnoj smrti faraona Sekenenrea Taoa II daju direktan uvid u dešavanja koja su indirektno dovela do ujedinjenja Egipta i do stvaranja novog poglavlja u bogatoj istoriji egipatske civilizacije - Novog kraljevstva i osnivanja čuvene 18. dinastije.

Možda će vam se svideti i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka