Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bog rata je zahtevao posebne darove: Arheolozi u astečkom svetilištu otkrili jedinstven nalaz

Arheološka iskopavanja na prostoru hrama astečke prestonice Tenočtitlana su na svetlost dana iznedrila jedinstvene stanovnike koji ne pripadaju kopnenim vrstama.

 Hitzilopohtli Izvor: Profimedia

Glavni hram je bio glavno religijsko svetilište čitavog astečkog naroda. Sastojao se iz dva svetilišta na vrhu piramide, koja su bila posvećena božanstvima - Hitzilopohtli, bogu rata i Tlaloku, bogu kiše i agrikulture.

Obožavanje ovih bogova je podrazumevalo i prinošenje žrtve u kriznim - ratnim ili sušnim vremenima. Zato ne čudi da su ljudi u svojoj želji da ih odobrovolje smišljali nove i egzotične vrste ponuda, koje su imale specifičnu simboliku.

Možda će vas interesovati i:

 Morska stvorenja kao dar

Arheološka iskopavanja su unutar strukture kružnog oblika otkrila ostatke 164 morske zvezde. Kako su istraživači naveli, unutar ove kamene građevine - koja je najverovatnije predstavljala svetilište, su bile pohranjene zvezde vrste Nidorellia armata.

Ova vrsta zvezda se uglavnom može naći u Kalifornijskom zalivu na jugozapadu Perua, a poznate su i pod zanimljivim imenom "čokoladne mrvice".

Prema istorijskim spisima i prethodnim otkrićima, arheolozi veruju da su ovi specifični darovi nuđeni kao ponuda bogu rata, a njihova orijentacija i mesto unutar svetilišta govore o želji da se odobrovolji spomenuto božanstvo.

Detaljnija istraživanja govore da je dar pohranjen oko 1500. godine nove ere, tačnije u periodu tranzicije između vladavine Ahuitzotla i Montezume II.

Širenjem carstva su došli do egzotičnih reusrsa

Ono što naučnici sa sigurnošću znaju vezano za vladara zlatnog doba astečke civilizacije je da je Ahuitzotl nadgledao veliku obnovu Tenočtitlana i proširenje Glavnog hrama.

Takođe mu se pripisuje širenje postojeće teritorije carstva na okolne delove Mezoamerike, uključujući i Meksički zaliv iz kog su uvoženi morski korali i zvezde.

Veći deo mezoameričkog naroda je verovao da je nastanak sveta povezan sa morem,što ih je navelo da morska stvorenja tretiraju kao relikvije. Stoga su u jednom trenutku - tj. za vreme vladavine Ahuitzotla - Asteci dobili jedinstvenu priliku da iz pokorenih udaljenih krajeva carstva presele čitav jedan morski svet u Tenočtitlan.

Naučnici veruju da su nova osvajanja otvorila put ka eksploataciji resursa iz udaljenih delova novoosvojenih teritorija. Stoga su na taj način morske zvezde neobičnog izgleda u ovom jedinstvenom "zlatnom dobu" stigle do Glavnog hrama kao egzotična vrsta ponude bogu rata.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka