Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici su gotovo sigurni - mumificirani ostaci nogu jesu pripadali velikoj egipatskoj kraljici!

Kada su egiptolozi otvorili grobnicu kraljice Nefertari 1904. godine, pronašli su opustošenu, ali i dalje raskošnu, prostoriju, a u njoj fragmenate mumije koji su čekali preko sto godina da budu identifikovani.

 Noge kraljice Nefertari Izvor: Profimedia

Dugo se pretpostavljalo da noge pripadaju kraljici Nefertari, koja je bila jedna od žena Ramzesa II, ili Ramzesa Velikog, koji je vladao Egiptom od oko 1279. do 1213. godine pre nove ere, u vreme 19. dinastije.

Međutim, od pojave moderne tehnologije, niko nije detaljno analizirao mumificirane noge. Sve do sada. Novo istraživanje otkrilo je da su pripadale sredovečnoj ili starijoj ženi koja je bila visoka oko 165 cm i najverovatnije je imala probleme sa artritisom.

Možda će vas interesovati i:

Nalazi sugerišu da su noge pripadale jednoj od velikih kraljevskih supruga - Nefertari - kako se i pretpostavljalo od njihovog pronalaska, piše u časopisu PLOS ONE.

Poštovana kraljice

Nefertari je jedna od najpoznatijih kraljica drevnog Egipta, delom i zato što je njena grobnica u Dolini kraljica u blizini glavnog grada Luksora, oduvek privlačila istraživače koji su je tokom decenija detaljno opisali i istražili.

Gipsani zidovi ove grobnice ukrašeni su živopisnim slikama, dok plafone krase prikazi zvedanog neba.

Još jedna zanimljivosti, kada se govori o arhitekturi, koja se vezuje za ovu kraljicu su statue sa njenim i likom njenog supruga pronađene u kamenom hramu Abu Simbel, u južnom Egiptu. Naučnici su na osnovu njih zaključili da je ona imala povlašćen status jer su ramena supružnika prikazana u istoj ravni.

Malobrojni artefakti nađeni u njenoj grobnici koji su uglavnom razbjeni prilikom pljački i odbačeni kao bezvredni, danas pružaju male ali vredne podatke arheolozima. Ovi podaci nam delimično ukazuju na njen zanimljiv život i daju uvid u zdravlje, o kom se do sada nije ništa znalo.

Misteriozne noge koje su vremenom polomljene na tri fragmenta još uvek su umotane u zavoje karakteristične za staroegipatske mumije, i čuvaju se u Egipatskom muzeju u Torinu u Italiji.

Najduži fragment je dugačak nešto više od 30 cm i čine ga deo butne kosti, patela (kost kolena) i deo tibije, kosti koja čini deo potkolenice. Drugi i treći fragment su delovi tibije i butne kosti.

Tim istraživača koji je radio na proučavanju ovih fragmenata je rendgenom snimio delove nogu i zaključio da gotovo sigurno pripadaju ženi. Na osnovu njihove veličine i nagoveštaja artritisa u kolenu, vlasnica je verovatno imala između 40 i 60 godina u trenutku smrti. Tto se poklapa sa istorijskim izvorima koji navode da je kraljica Nefertari umrla u 25. godini vladavine svog supruga - negde između 40. i 50. godine.

 Rendgenski snimak mumije
Rendgenski snimak mumije
Izvor: Profimedia

Detaljnim ispitivanjem, rendgenski snimci su otkrili da neke od promena uočenih na tibiji ukazuju na početne znake kalcifkacije, odnosno arteriosklerozu što znači da je patila od bolova u nogama pri hodanju.

DNK analiza nažalost, nije bila ni približno uspešna jer je uzorak bio kontaminiran i neupotrebljiv za dalja istraživanja, ne dajući mogućnost za detaljnija ispitivanja.

Ali istraživači se nisu tu zaustavili. Poslali su i zavoje na biohemijske analize. Saznali su da supstance koje su korišćene prilikom balzamovanja odgovaraju onim koje su bile u upotrebi tokom 19. i 20. dinastije. Što potvrđuje prethodne pretpostavke da su noge zaista pripadale Nefertari.

Izrada "lične karte"

Na osnovu dužine kostiju nogu, istraživači procenjuju da je kraljica bila između 165 do 168 cm visoka. A sandale pronađene u grobnici su bile u skladu sa ovom visinom, i odgovaraju veličini današnjeg broja 38.

 Sandale pronađene u grobnici kraljice Nefertari
Sandale pronađene u grobnici kraljice Nefertari
Izvor: Profimedia

Sa željom da otkriju makar približnu starost, koristili su radiokarbonsku analizu koja artefakte smestila od 1607. i 1450. godine pre nove ere, što je nešto stariji period od onog kom su se nadali.

Međutim, ovom podatku treba pristupiti sa oprezom jer, prema rečima naučnika, agensi za balzamovanje i kontaminacija iz sedimenata mogu dovesti do netačnih datuma dobijenih ovim putem.

Da bi definitivno potvrdili njen identitet, posegli su za procesom eliminacije. Kako navode evidentno je da u grobnici nije bilo tragova drugih sahrana, pa je mala verovatnoća da su ovi ostaci prirpadali nekoj od Nefertarijinih ćerki.

Datumi koje je dala radiokarbonska analiza ukazuju na malu verovatnoću da je grobnica ponovo upotrebljena nakon kraljičinog vremena, tj. za noviju sahranu. Ovaj detektivski poduhvat je naveo naučnike da zaključe sledeće:

I iako se radiokarbonski datumi čine starijim nego što je trebalo da budu, malo je verovatno da su ostaci dospeli u njenu grobnicu sa nekog starijeg lokaliteta, jer kako su napisali istraživači: "Njena grobnica u Dolini kraljica - u poređenju sa ostalim - se nalazi uzbrdo."

Stoga iako "ne mogu sa sigurnošću da tvrde", "najverovatniji scenario ipak jeste da mumificirane noge zaista pripadaju kraljici Nefertari".

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka