Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žrtva u čast boga Totha: Drevna egipatska mumija pod CT skenerom otkrila svoj identitet

Davno zaboravljena, staroegipatska mumija je čekala u podrumu sve dok se za nju zainteresovala studentkinja arheologije koja je htela da zaviri unutra i ispriča njenu priču celom svetu.

 Bog Toth Izvor: Profimedia

Drevna egipatska mumija, davno zaboravljena u skladištu i pogrešno označena, konačno otkriva svoju tajnu.

Naučnici su saznali da mumija stara 1.500 godina nije ona koja su mislili da jeste, nego je imala mnogo dublje značenje za stare Egipćane - sveti ibis (Threskiornis aethiopica).

Možda će vas interesovati i:

Ovu ptica iz močvara sa stubastim nogama i dugim zakrivljenim kljunom, stari Egipćani su često žrtvovali Tothu, bogu meseca, računanja, učenja i pisanja.

"Ne samo da je ovo nekada bilo živo stvorenje koje su onovremeni ljudi sa uživanjem posmatrali tokom njenih šetnji kroz vodu", rekla je Kerol En Barsodi, studentkinja na Univerzitetu Kornel, koja je predvodila projekat. "To je takođe bilo, i jeste, nešto sveto, nešto religiozno."

 Afrički sveti ibis hoda kroz vodu
Afrički sveti ibis snimljen u Nacionalnom parku Masai Mara
Izvor: Shutterstock

Istorijat zagrobnog života

Univerzitet Kornel nema evidenciju o tome kada je ova mumija tačno došla kod njih. Barsodi je u početku sumnjala da je mumija stigla sa zajedno sa drugim predmetima 1884. godine, među kojima je bila i ljudska mumija Penpi, pisar iz Tebe. Međutim, nakon detaljnog istraživanja, otkrila je da nijedan drugi egipatski artefakt nije stigao zajedno sa Penpijem.

To ju je potom navelo da pomisli kako je ova životinjska mumija bila deo donacije bivšeg studenta Kornela - Džona Rendolfa, iz 1930. godine. Ipak, i dalje pokušava da otkrije nedvosmislen trag koji bi upućivao na njeno poreklo, a sve sa ciljem da kompletira priču.

Barsodi je prvi kontak sa ovom mumijom imala dok je radila kao student arheologije na Univezitetu u Centru za tehnologiju. Spojivši lepo i korisno, zainteresovala se da uz pomoć tehnologije otkrije tajne misteriozne mumije koja joj je privukla pažnju.

Barsodi je čvrsto rešila da nauči o njoj sve što može koristeći sve dostupne resurse moderne tehnologije, a da pritom "ne uznemirava" životinju unutra.

Moderne tehnologije pritiču u pomoć

Zajedno sa Frederikom Glečom, višim predavačem i kustosom univerzitetske kolekcije, odnela je mumiju na Veterinarski fakultet. Zatim su laganu mumija od svega 942 grama podvrgli CT skeniranju. Tada je potvrđeno da to zapravo i jeste ptica.

Skeniranje je otkrilo da je noga bila slomljena pre procesa mumifikacije i da su perje i meka tkiva još uvek očuvani. Takođe su mogli da razaznaju da je ptičji kljun slomljen nakon mumuifikacije.

Potom su konsultovali Vanju Rovera, kustosa za ptice, sisare i kičmenjake koji je uspeo da identifikuje ostatke i tako usmeri dalja istraživanja. Ptica je bila ibis a ovo saznanje nije bilo preveliko iznenađenje, jer su se ibisi u starom Egiptu uzgajali u velikom broju zbog njihove popularnosti - sa posebnim akcentom na religijski značaj.

U početku je ova mumija zbunila tim zbog načina na koji su stari Egipćani pripremili mumiju ptice. Kada su je pregledali na CT skeneru, nisu mogli da vide tačan položaj ptice.

Tek kada su iskoristili muzejsku kolekciju ispitanih skeleta, pažljivo kopirajući oblik ptice i potom spajajući delove u slagalicu, mogli su da zaključe da je glava ibisa bila uvijena i savijena uz telo.

Međutim, ono što ih je iznenadilo je podatak da su grudna kost i grudni koš bili uklonjeni - praksa koja nije bila uobičajena među mumifikovanim pticama.

Zašto su to radili?

Sveti ibis je ptica koja potiče iz Afrike i poštovana je ne samo u starom Egiptu, već i u Grčkoj i Rimu. Posle desetine vekova obožavanja ova vrsta je dočekala da bude zaboravljena i da se suoči sa borbom za opstanak.

Bog Toth je redovno prikazivan sa ljudskim telom i glavom ptice sa dugim kljunom. Što zajedno sa milionima ibisa pronađenih u egipatskim nekropolama, prema studiji iz 2019. godine, ukazuju na posebnu vrstu štovanja ovog božanstva među Egipćanima.

Prvobitno objavljeno na Live Science.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka