Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U podrumu presa iz krstaškog perioda, ispod sobe vizantijska crkva: U ovom gradu meštani sami iskopavaju svoje domove

Kada je pre par godina u svom rodnom selu, pokrenuo projekat restauracije zidova utvrđenja iz krstaškog perioda zajedno sa lokalnim stanovništvom, dr Hamisi nije ni slutio kakva čudesna arheološka otkrića ga čekaju.

 Pogled na kuće u gradiću Mili u Izraelu Izvor: MoLarjung / Shutterstock.com suavity

U gotovo bilo kom drugom selu u Izraelu, odluka da porodica samostalno vrši arheološka iskopavanja bila bi krajnje neobična, ponegde čak i nečuvena. Ali ne u Miliju! U selu na vrhu brda na severu Izraela živi oko 3.200 ljudi. Oni su većinom arapski hrišćani kojima je gradska vlast dozvolia da samostalno vrše iskopavanja svojih domova.

Oni to, naravno, ne rade potpuno sami, imaju stručnu pomoć, a nalazi do kojih dolaze čine da se produbi znanje o ovom mestu, kao i da se meštani snažnije povežu sa istorijom svog grada.

Možda će vas interesovati i:

Od 2017. godine, četiri porodice su započele proces iskopavanja 10 privatnih kuća, u potrazi za krstaškim i vizantijskim ruševinama. Još stotine porodica u ovom mestu finansiralo je projekat na nivou celog sela za obnovu dela urušenog zamka koji je pripadao krstašima.

 Zidine iz perioda krstaša
Zidine iz perioda krstaša
Izvor: Profimedia

Tokom iskopavanja meštani su otkrili najveću poznatu vinariju i gradski zid iz krstaškog perioda, rimsku cisternu i opremu za kuvanje iz gvozdenog doba — kao i vizantijsku crkvu.

"To je bio domino efekat", rekao je Rabej Hamisi, arheolog iz sela koji je pokrenuo projekat.

Kako su počela iskopavanja u gradu koji leži na drevnim tajnama?

Meštani su znali da žive na arheološkom blagu. Neki delovi današnjeg sela datiraju iz XII veka, kada su franački krstaši tu podigli zamak, verovatno u vreme vladavine Balduina III, hrišćanskog kralja Jerusalima.

Ovo selo je danas jedno od nekoliko u Izraelu sa većinskim hrišćanskim stanovništvom. Većina su grkokatolici čiji su preci počeli da se naseljavaju ovde za vreme osmanske vladavine sredinom XVIII veka.

Mnogi od njih proveli su svoje živote u kućama izgrađenim među ruševinama krstaškog zamka, koji stručnjaci nikada nisu iskopavali ili restaurirali.

"Gradsko Veće oduvek govori da će početi radove na zamku", rekao je dr Hamisi, koji je odrastao u ruševinama zamka. "Ali ništa se nikada nije dogodilo."

Prekretnica je nastupila početkom 2017. godine, kada je deo zida zamka počeo da se urušava, ugrožavajući prolaznike.

Specijalista za arheologiju krstaškog perioda - dr Hamisi, je shvatio da je to poslednji trenutak da se sačuva tvrđava. To pitanje je postalo pitanje časti rodnog grada.

Uspeo je da ohrabri članove Veća da sazovu sastanak, na kome je zamolio porodice da doniraju iznose ekvivalentne ceni dve kutije cigareta. Seljani su odgovorili na poziv. Donirano je otprilike oko 60.000 dolara, a grad je dao 30.000 dolara.

Izraelska uprava za antikvitete brzo je dostavila relevantne dozvole.Samo nekoliko nedelja kasnije, najoštećeniji deo zida bio je popravljen.

Sve do tada, stanovnici ovog mesta su bili oprezni ako bi pronašli neki artefakt na svom imanju. Često bi ih zadržavali jer su se plašili da bi im Vlada uzela imovinu kako bi nastavila iskopavanja.

Projekat restauracije zidova i dr Hamisi su vratili meštanima poverenje u vlast po ovom pitanju. Ubrzo su usledila neočekivana arheološka otkrića, među kojima se izdvaja ono ispod imanja gospođe Asaf.

Nalazi koji govore o životu krstaša

Gospođa Asaf, bila je usred preuređivanja porodične kuće iz osmanskog perioda u restoran, kada su majstori u podrumu otkrili drevnu kamenu građevinu.

Podstaknuta nedavnim projektom dr Hamisija - pozvala ga je da je istraži strukturu u njenom podrumu. Arheolog je ubrzo shvatio da se radi o do tada nepoznatom delu krstaškog grada. Bio je to najverovatnije deo srednjovekovne prese grožđe za vino.

Uzbuđen je od nadležnih organa tražio dozvolu da kopa dalje. Dozvola je izdata neobično brzo, za svega nekoliko dana.

Naoružani mistrijama, lopatama i pijucima, on i porodica Asaf zajednički su započeli dalja iskopavanja podruma. Nakon dve nedelje kopanja, dr Hamisi je iznenada počeo da viče i skače. Na otprilike 2 metra dubine, pronašao je prve znake sistema za navodnjavanje iz doba krstaša.

Kuća gospođe Asaf, kako su stručnjaci kasnije zaključili, stajala je iznad najveće poznate prese za grožđe za vino iz perioda kada su krstaši živeli u gradu. Otkriće je privuklo i pažnju medija.

 Krstaška vinarija
Krstaška vinarija
Izvor: Profimedia

Ohrabrena otkrićem, gospođa Asaf je počela da kupuje druga imanja oko kuće Njena porodica je uz pomoć dr Hamisija iskopavala zemljišta, a zatim ih obnavljala. Otkrili su još i vodovod iz krstaškog perioda i cisternu iz rimskog doba koju su krstaši izgleda koristili kao svoju.

Ova otkrića nisu bila senzacionalna, ali su pomogla arheolozima da prodube svoje razumevanje o životu evropskih hrišćana-krstaša u XII veku, koji su se ujedinili i došli u ovaj region sa posebnim ciljem.

Potom je usledilo otkriće crkve

Projektu iskopavanja spostvene kuće su se pridružile i druge porodice. Do senzacionalnog otkrića je došlo ispod podova kuće gospodina Arafa.

Osamdesetih godina prošlog veka njegovi rođaci su pronašli vizantijske mozaike u podrumu u zadnjem delu kuće. Ali njegovi stariji rođaci su govorili da su se ispod centralnog dela kuće nalazili veći i impresivniji podovi - prekriveni tokom jednog od renoviranja kuće.

Tokom 2020. godine, članovi Arafove porodice su pod nadzorom dr Hamisija - dve nedelje kopali ispod središnjeg dela kuće. Kada su došli do dubine od 3,5 metra, ono što je izbilo iz zemlje je ponovo nateralo dr Hamisija da ushićeno viče. Otkrili su ruševinu za koju se kasnije ispostavilo da je naos vizantijske crkve, stare oko 1.600 godina.

Araf kaže kako mu je i dalje teško da poveruje da se ispod spavaće sobe njegove tetke sada nalazi drevna ruševina, koju je pretvorio u turističku atrakciju. Kaže da često odlazi do nje da se uveri da je zaista tu.

"Izgubili smo deo kuće za privatne potrebe, ali ono što smo dobili, ne može se kupiti novcem", zaključuje on.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka