Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi u Turskoj otkrili najveći podzemni grad na svetu: Procenjuje se da je ispod zemlje živelo 70.000 ljudi

Četrdeset devet soba otkrivenih u podzemnom gradu Matiate čine samo tri procenta njegove procenjene ukupne površine.

 Midijat grad u Turskoj Izvor: John Zada / Alamy / Alamy / Profimedia

Turski grad Midijat ima toliko bogatu istoriju da čitav može da se posmatra kao muzej na otvorenom. A osim na otvorenom, arheolozi su sada otkrili još jedan sloj istorije, skrivene ispod temelja drevnog grada! Ispod Midijata skrivao se, izgleda, najveći podzemni grada na svetu.

Do ovog otkrića u Midijatu, konzervatori su došli slučajno, dok su čistili druge istorijske gradske ulice. Prvo su naišli na skriveni ulaz u pećinu, a onda i na neobičan prolaz koji ih je odveo do složenog sistema ulica i prostorija koji ih je ostavio u čudu.

Možda će vas zanimati i:

Prostor koji obuhvata desetine tunela i 49 soba, do sada otkrivenih, nazvan je Matiate, što znači "grad pećina". Tokom iskopavanja, arheolozi su pronašli artefakte koji datiraju iz drugog i trećeg veka nove ere, silose za skladištenje, oltare za bogosluženje i bunare.

Ono što najviše očarava je to što istoričari veruju da su otkrili samo tri odsto ukupne površine grada.

"Dok su kuće na vrhu datovane u XVII, XVIII I IXX vek, ispod njih leži potpuno drugačiji grad", rekao je Gani Tarkan, direktor Muzeja Mardin. "Taj grad je star 1.900 godina."

Grad Midijat se nalazi na jugoistoku Turske. Naseljen je u vreme Asirskog carstva, oko 900. godine pre nove ere, i njime su vladali Aramejci, Persijanci, Grci, Rimljani, Vizantinci i Osmanlije.

Tarkanu kaže da je novootkriveni grad od krečnjaka ispod ovog drevnog grada verovatno bio netaknut poslednjih 1.900 godina. On veruje da je u tom prostranom prostoru nekada živelo 70.000 ljudi.

"Prvobitno je izgrađen kao skrovište ili mesto za beg", objasnio je Tarkan. "Kao što je poznato, hrišćanstvo nije bilo zvanična religija u drugom veku. Porodice i grupe koje su prihvatile hrišćanstvo uglavnom su se sklanjale u podzemne gradove da bi izbegle progon Rimljana."

Lozan Bajar, arheolog iz Kancelarije za zaštitu i nadzor opštine Mardin, ponovio je Tarkanovo objašnjenje i dodao: "Takvi podzemni gradovi su ljudima pružali sigurnost. Cisterne, bunari i sistem kanalizacije nam govori da su ljudi ovde provodili vreme. U ovom podzemnom gradu su se molili."

Tarkan kaže da veličina grada ispod Midijata preti da "svrgne sa trona" podzemni grad Derinkuju u Kapadokiji, u kome je moglo da živi do 20.000 ljudi. Najmanje 40 drugih podzemnih gradova otkriveno je širom Turske, ali ako se Tarkanova procena, da su on i njegovi istraživači otkrili samo delić Matiatea, pokaže tačnom - nijedan po veličini neće moći da se poredi sa njim.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka