Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biblija kaže da je u njemu odrastao Isus Hrist: Kako danas izgleda drevni grad Nazaret (FOTO)

Jevanđelja tvrde da je Isus posetio brojna mesta širom savremenog Izraela, Palestine, Egipta i Libana. Ali kako možemo reći šta se stvarno desilo a šta je legenda?

 Grad Nazaret noću Izvor: gary yim/Shutterstock.com

Kako bi saznali istinu, arheolozi su vršili iskopavanja na brojnim područjima u blizini mesta koja se spominju u Bibliji. Njihova otkrića pružaju vredne informacije o tome kakva su ova naselja izgledala u drevnim vremenima i da li ih je Isus mogao posetiti. Jedno od mesta interesovanja naučnika je i Nazaret, mesto u kome je prema Bibliji Isus odrastao.

Možda će vas zanimati i:

Jevanđelja kažu da je Isus, iako rođen u Vitlejemu, veći deo svog ranog života proveo u Nazaretu, koji se nalazi u današnjem severnom Izraelu. Nedavna arheološka istraživanja otkrivaju da je tokom I veka nove ere Nazaret bio jevrejsko naselje čiji su stanovnici izgleda odbacili rimsku kulturu.

Arheološka iskopavanja su takođe otkrila da su vekovima nakon Isusove smrti ljudi obilazili kuću u Nazaretu za koju su verovali da je on u njoj odrastao. Vladari Vizantijskog carstva (koji su kontrolisali Nazaret sve do 7. veka nove ere) ukrasili su kuću mozaicima i sagradili crkvu Odrastanja Isusa nad njom, radi zaštite.

Ispitivanje artefakata pronađenih u kući pokazuju da je ona bila u upotrebi tokom I veka nove ere, u vreme kada je Isus živeo. Međutim naučnici nisu ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li je to zaista njegova kuća. Arheolozi su od tada u Nazaretu pronašli još dve kuće iz istog perioda.

Nazaret je danas grad sa najvećom zajednicom Izraelskih arapa. U starom delu grada, nalaze se uske uličice sa arapskim bazarom. Deo grada koji je osnovan 1957. godine, Natzerat Ilit naselili su doseljenici iz Sovijetskog Saveza.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka