Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egiptolozi u potrazi za izgubljenim faraonima: Misteriozna mumija deteta pod skenerom otkriva tajne

Naučnici u Kairu su pokrenuli projekta sa ciljem da identifikuju nepoznate faraonske mumije iz Egipta.

 Mumija pod skenerom Izvor: Profimedia

Istaknuti arheolog i bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas prošlog meseca je uzeo DNK i uradio CT skeniranje mumije deteta iz grobnice KV35 kralja Amenhotepa II u Dolini kraljeva.

Ovaj projekat ima za cilj da identifikuje mumiju i uzroke smrti i bolesti koje su mogle da utiču na telo. I deo je projekta egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta koji ima za cilj da identifikuje nepoznate faraonske mumije pronađene u Luksoru ili negde drugde u Egiptu.

Možda će vas interesovati i:

Havas je rekao za lokalne medije da je u jednoj egipatskoj bolnici izvršio CT skeniranje i uzeo uzorak DNK, a zatim uporedio te rezultate sa drugim uzorcima porodice kako bi otkrio stepen srodstva, ako uopšte i postoji.

Tri mumije ležale su u grobnici Amenhotepa II, KV35. Jedna od njih je identifikovana kao kraljica Tija, koja je bila Tutankamonova baka.
Tokom parade u aprilu 2021. godine su 22 mumije prebačene iz Egipatskog muzeja koji se nalazi na trgu Tahrir, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije u Fustatu. Tom prilikom je kraljičina mumija, nazvana Velika dama, zapanjila svet lepotom svoje kose.

Mumija koja je ležala pored nje je majka Amenhotepa II, poznata i po nadimku Mala dama. A između njih dve bila je mala mumija nepoznatog deteta.

"U egipatskom muzeju ima mnogo neidentifikovanih mumija iz porodice kraljice Nefertiti, tako da se uzimaju uzorci i rade CT skeniranja u pokušaju da se identifikuju mumije i uporede rezultati sa poznatim članovima porodice. U okviru projekta se vodi potraga i za mumijom kraljice Nefertiti, što bi bilo ogromno globalno arheološko otkriće", rekao je Havas.

Mumija kralja Sekenenre Taoa je takođe rendgenski snimljena i identifikovana u februaru 2021. godine u okviru ovog projekta. Što je dalo uvid u dublju priču o životu jednog od kraljeva 17. dinastije, koji se suočio sa Hiksima.

Sahar Selim, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu koji je nadgledao CT skeniranje mumije kralja Sekenenre Taoa. Rekao je tada u svojim izjavama da je rendgenski snimak otkrio uzrok smrti - udarac u glavu i lice koji je bio fatalan, nešto što se ne pominje u istorijskim knjigama.

Rezultati CT skeniranja mumije kralja Sekenenre Taoa, takođe su upoređeni sa rezultatima studije o oružja Hiksa i šteti koje bi ono moglo da izazovu. Što je otkrilo veliku sličnost sa prirodom kraljevih rana. Naučnicima ovo ukazuje na razmere njegove borbe protiv Hiksa, dodao je Selim.

Havas je rekao: "Projekat identifikacije mumija u Luksoru i iz Egipta nastoji da otkrije sve što se može da se zna o ovim mumijama".

Dolina kraljeva se nalazi na zapadnoj obali reke Nil u drevnom pogrebnom gradu Tebi, današnjem Luksoru. Podeljena je na dva dela, istočnu i zapadnu dolinu, gde su sahranjeni kraljevi 18, 19. i 20. dinastije.

Istočna dolina je značajnija jer je dom mnogih kraljevskih grobnica, uključujući grobnicu Tutankamona, koja je otkrivena 1922. godine. A Egipat se ove godine sprema da proslavi stogodišnjicu ovog velikog otkrića.

Istočni deo doline obuhvata i grobnicu Ramzesa II, koja je jedna od najvećih u Dolini kraljeva, pored grobnica Amenhotepa II, Ramzesa IV i Setija I.

Fikri Hasan, profesor arheologije na Univerzitetu u Londonu u Egiptu i direktor kulturnog nasleđa na Francuskom univerzitetu u Egiptu, pohvalio je projekat, ističući da će ovi napori pomoći da se otkrije identitet mnogih nepoznatih mumija u Egiptu, njihova loza i vredne informacije kao što su uzroci njihove smrti.

U razgovoru sa novinarima, on je zahvalio Havasu na primeni naučnih studija i tehnologija kao što su CT skeniranje i DNK analiza za identifikaciju nepoznatih mumija.

Misteriozno dete pripada Tutankamonovoj porodici

Specijalista za DNK dr Jahja Gad iz onkološke bolnice Šefa el Orman, u kojoj su istraživanja rađena, rekao je u saopštenju iz 31. marta, da je mumija deteta stigla u bolnicu u medicinski opremljenom vozilu u prisustvu Havasa i mnogobrojnog bolničkog osoblja. Nakon pregleda dela rebara i stopala mumije, otkriveno je da je dete mumija pripadala Tutankamonovoj porodici.

Na pregledu je utvrđen prelom u predelu lobanje i leđa. Drugi testovi i analize su u toku, kako bi se pripremio sveobuhvatan izveštaj koji će biti dostavljen Havasu i projektnom odboru u narednim nedeljama, dodao je Gad.

Fikri je objasnio: "Ideja projekta je da se uradi CT skener mumije, a zatim analizira njen DNK, kako bi se uporedili rezultati sa rezultatima identifikovanih članova iste porodice. Ove testove treba pažljivo izvoditi i uzorke uzimati veoma pažljivo kako bi se izbegli bilo kakvi spoljni faktori koji bi mogli da utiču na rezultate. Važno je osigurati da materijal koji se analizira pripada predmetnoj mumiji. DNK se može izvući iz zuba, takođe, CT skeniranje može proći kroz "omotače" mumije."

"Ali ljudi koji su zaduženi moraju da transportuju mumije na stručan način, a da ih ne izlažu bilo kakvom oštećenju, vazduhu ili nečistoćama", dodao je on, rekavši da je ova tehnika identifikacije mumija uobičajena u mnogim evropskim zemljama, Sjedinjenim Državama itd.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka