Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi otkrili najstariji majanski kalendar za proricanje: Bio je u neprekidnoj upotrebi najmanje 2.300 godina

Dva fragmenta pronađena u Gvatemali su jedinstveni materijalni dokaz nastarijeg kalendara, koji se koristio za proricanje kod drevnih Maja.

 Majanski kalendar Izvor: Profimedia

Arheolozi su u Gvatemali otkrili najstariji poznati dokaz kalendara Maja: dva fragmenta murala koji, kada se spoje, otkrivaju zapis poznat kao "7 jelena", otkriva nova studija.

Kako je pokazala radiokarbonska analiza, dva fragmenta "7 jelena", nastala su najverovatnije između 300. godine pre nove ere i 200. godine pre nove ere.

Ovaj datum ukazuje da je ovaj majanski kalendar, koji su koristile i druge pretkolumbijske kulture Mezoamerike, bio u neprekidnoj upotrebi najmanje 2.300 godina.

Možda će vas interesovati i:

"Taj kalendar je preživeo brojna osvajanja i građanski rat u Gvatemali", kaže autor studije Dejvid Stjuart, profesor mezoameričke umetnosti na Univerzitetu Teksas u Ostinu.

Istraživači su pronašli fragmente murala na arheološkom nalazištu San Bartolo, severoistočno od drevnog grada Maja Tikala. Stjuart je bio deo tima koji je u džunglama severne Gvatemale otkrio San Bartolo 2001. godine. Drevni grad je poznat po muralima Maja koji datiraju iz kasnog preklasičnog perioda od 400 do 200. godine p.n.e., rekao je on.

Murali u San Bartolu nalaze se u ogromnom kompleksu poznatom kao Las Pinturas, koji su Maje gradile stotinama godina. S vremena na vreme, Maje bi gradile nove građevine preko starog kompleksa, konstruišući veće i impresivnije strukture.

Istraživači su prikupili organski materijal, poput drvenog uglja, unutar sloja gde su otkriveni fragmenti murala. Radiokarbonskim datiranjem ovih fragmenata mogli su da procene kada su murali nastali.

Međutim, ovi murali nisu bili u jednom komadu. Tim je ukupno otkrio oko 7.000 fragmenata sa raznih murala. Od ove kolosalne kolekcije, tim je analizirao i datirao 11 fragmenata zidova, otkrivenih između 2002. i 2012. godine. Među tih jedanaest su i dva dela koja su formirala zapis "7 jelena", koja uključuje simbol ili sliku jelena ispod majanskog simbola za broj sedam.

Četiri kalendara

Maje su imale četiri kalendara, jer su "bile veoma zainteresovane za merenje vremena", rekao je Stjuart. "Imali su veoma razrađene i elegantne načine praćenja vremena."

Jedan je sveti kalendar proricanja, ili Colkin, iz kog potiče oznaka "7 jelena". Ovaj kalendar ima 260 dana i sastoji se od kombinacije 13 brojeva i 20 dana koji imaju različite znakove (kao jeleni). Nejasno je zašto su Maje odabrale 260 dana za ovaj ciklus, ali jedna od ideja je da je to vreme trajanja trudnoće kod ljudi.

Međutim, 260 dana ne čine godinu. Umesto toga, to je ciklus sličan sedmodnevnoj nedelji. Oznaka "7 jelena" vam ne daje datum, ne govori vam ni godišnje doba ili godinu u kojoj se nešto dogodilo.

Danas se ciklus od 260 dana u Colkin kalendaru koristi za proricanje i ceremonijalno vođenje zapisa. Zbog čega ih u Gvatemali zovu čuvarima datuma. "Ako biste rekli da je danas dan 7 jelena, oni bi rekli, - O da, 7 jelena, to znači ovo, ovo i ovo", pojašnjava Stjuart.

Ostali kalendari Maja su Haab, solarni kalendar koji traje 365 dana, ali ne obuhvata prestupnu godinu. Lunarni kalendar i Kalendar dugog brojanja, koji prati glavne vremenske cikluse i izazvao je mnogo pometnje kada su neki ljudi pomislili da proriče kraj sveta 2012. godine, preneo je Live Science.

Postoje i druge kalendarske oznake koje bi mogle biti starije od novoopisanog nalaza 7 jelena, ali ovi artefakti su do danas predstavljali izazove jer su uklesani u kamen (koji ne sadrži radioaktivni ugljenik koji se može datirati).

Kada se uzmu u obzir ova četiri tipa kalendara, ovaj zapis "7 jelena" je "najraniji dokaz bilo kog kalendara Maja, verovatno - najraniji tačno datiran dokaz bilo gde u Mezoamerici", rekao je Stjuart.

Jelen pun iznenađenja

Arheolozi su bili iznenađeni kada su pronašli simbol jelena. Kasniji zapisi Maja u Colkinu skoro uvek ispisuju reč za jelena umesto da crtaju simbol životinje. U stvari, ovi fragmenti bi mogli biti dokaz rane faze pisma kod Maja, pretpostavljaju naučnici.

"Pomalo spekulišemo u članku da je moguće da je ovo rana faza sistema pisanja u kojoj nisu sasvim uspostavili norme na koje smo navikli", rekao je Stjuart. On je dodao da je nejasno gde je u Mezoamerici počeo da se upotrebljava ovaj kalendarski sistem.

Studija je objavljena onlajn u sredu (13. aprila) u časopisu Science Advances.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka