Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno otkriće u Jerusalimu: Davno zaboravljena "ploča" u crkvi Svetog groba razotkriva stare tajne

Otkrivena ploča u crkvi Svetog groba u Jerusalimu je svojom ornamentikom navela naučnike da zaključe kako su dočli do važnog otkrića, koji nosi specijanu simboliku za hrišćane.

 Crkva svetog groba Izvor: Profimedia

Naslonjena na zid u zadnjem hodniku jerusalimske crkve Svetog groba, stajala je kamena ploča u koju su hodočasnici vekovima urezivali ponešto, kako bi ostavili svoj trag na ovom, za hrišćane, svetom mestu.

Ali kamen dimenzija 2,5 x 1,5m, je svoju istinsku važnost pokazao kada je, tokom nedavnih radova u crkvi, otkrivena njegova druga strana, izveštavaju lokalni mediji.

Možda će vas interesovati i:

Istraživači smatraju da složeni ornamenti koji se nalaze na, do sada skrivenom, delu ploče, ukazuju na to da je ona nekada bila prednja strana visokog oltara iz srednjeg veka. Ploča je vekovima stajala na jednom od najsvetijih mesta za hrišćane.

"Sada to ne može da se vidi, ali gravire su prvobitno bile ispunjene komadima finog mermera i stakla", rekao je Amit Rim, jerusalimski arheolog iz Izraelske uprave za antikvitete.

"Bio je neverovatan, što ga čini zaista posebnim artefaktom“, rekao je Rim, koji je vodio ovo istraživanje zajedno sa Iljom Berkovičem sa Austrijske akademije nauka.

Oni su identifikovali jedinstvenu metodu ukrašavanja kao "kozmatesku", koja kombinuje klasičnu, vizantijsku i ranu islamsku umetnost i u kojoj se fino isečene pločice od šarenog mermera koriste za popunjavanje kružnih gravura na kamenu.

"Kamena ploča je stajala na oltaru Crkve (Svetog groba)", objasnio je Rim. "Oči vernika i hodočasnika bile su uperene u ovu ploču dok su neposredno iznad oko nje sveštenici služili su liturgiju", dodao je on.

Slično ukrašeni oltari pronađeni su u rimskim crkvama iz XII i XIII veka.

Stručnjaci smatraju da relikvija u Jerusalimu, vremenski odgovara prethodnim arheološkim nalazima i izveštajima hodočasnika iz perioda osveštavanja crkve od strane krstaša i formiranju njenog glavnog oltara tokom 1149. godine.

Oltar je koristilo katoličko sveštenstvo prilikom mise, sve dok krstaši nisu napustili Jerusalim, rekao je Rim. Kasnije ga je koristila Grčka pravoslavna crkva sve dok nije oštećen u požaru 1808. godine. Sve do nedavnog renoviranja, kamena ploča je bila zaboravljena.

Otkrića do kojih su istraživači došli bi trebalo da bude objavljeno do kraja godine u Izraleskom istraživačkom društvu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka