Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Indiji su otkriveni neobični, džinovski kameni ćupovi koje je napravila misteriozna civilizacija

Naučnici još ne znaju čemu su služile ove misteriozne džinovske kamene tegle. Ali imaju neke pretpostavke...

 Kameni cupovi u šumi Izvor: Shutterstock

U indijskoj saveznoj državi Asam arheolozi su na novim lokalitetima pronašli 65 divovskih posuda.

Neke od njih su visoke i cilindričnog oblika, druge okrugle, a ima i onih koje izgledaju kao dve spojene kupe. Neke izviruju iz zemlje, a neke su bile u potpunosti zatrpane. Još uvek nije poznato ko ih je napravio i čemu su služile, ali izgleda da ih je više nego što se pre mislilo.

Možda će vas zanimati i:

Ovo nije prvi nalaz ovakvih divovskih, drevnih objekata. U Asamu je pronađeno 11 lokaliteta s ovakvim tipom kamenih posuda, a pronađene su i u Laosu i Indoneziji. Datiraju između drugog milenijuma pre Hrista i 13. veka pre Hrista. Blizu lokaliteta u Laosu pronađeni su ljudski ostaci tako da neki stručnjaci smatraju da su se posude možda koristile tokom pogrebnog obreda.

Isklesane su od peščara, kog nema u blizini mesta gde su pronađene.

Prve divovske posude u Asamu otkrivene su 1929. godine, a arheolog Tilok Thakuria i njegove kolege sa Univerziteta Nort Istern Hil u Indiji ponovno su počeli sa iskopavanjima 2020. godine i pritom otkrili nove lokalitete, piše Science Alert, a prenosi Index.hr.

"Prvo smo krenuli sa iskopavanjem tri velika lokaliteta koja nisu bila zvanično istražena. Nakon toga smo pretražili okolno šumsko područje. Tada smo počeli da otkrivamo nove divovske ćupove", rekao je arheolog Nikolas Skopal s Australijskog nacionalnog univerziteta.

Naučnici su otkrili četiri nova nalazišta. Jedno je bilo u selu Herakilo, u kojem je pronađeno 10 posuda; šest ih je otkriveno na periferiji sela, a preostale četiri posude su u nekom trenutku premeštene. Drugo i treće nalazište se nalazilo na planini u Taimodholingu, gde je pronađeno 20 posuda. Četvrto je bilo u mestu Donji Čaikam, gde je na polju okruženom gustom šumom otkriveno 35 ćupova.

Kada se dodaju posude sa prethodnih lokaliteta, u Asamu je do sada pronađeno 797 takvih objekata. Izgleda da su posude namerno slagane po brdima i planinama s pogledom na nizije. Zanimljivo je da su posude isklesane od peščara, kog nije bilo u blizini ni jednog nalazišta.

Ne zna se ko ih je napravio

"Još uvek ne znamo ko je napravio ove divovske posude. To je prava mala misterija", rekao je Skopal.

Postoje indikacije da su posude u Asamu, poput onih u Laosu, korišćene u pogrebnim obredima. Naime, na lokalitetu otkrivenom 1930-ih u jednoj od njih su se nalazile kremirane kosti. Britanska antropološkinja Ursula Grejem Bover koja je u to vreme boravila sa plemenom Zemi Naga, rekla je da su pripadnici tog plemena verovali da su posude napravili drevni Siemi, i to u pogrebne svrhe.

Arheolozi smatraju da se ove posude skrivaju na brojnim lokalitetima u Asamu i da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kojoj su drevnoj civilizaciji pripadale.

"Što duže čekamo, veća je verovatnoća da će posude biti uništene jer se na ovim područjima sve više seku šume", rekao je Skopal.

Istraživanje An archaeological survey of the Assamstone jar sites objavljeno je u časopisu Asian Archaeology.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka