Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkopana 7000 godina skrivana tajna: U Borđoš arheolozi otkrili bedem sa 7 kapija

Na obali Tise, u blizini Novog Bečeja nalazi se arheološki lokalitet koji se sa svojim nalazima iz kasno neolitskog perioda izdvaja svojom raznolikošću otkrivenih nalaza.

 Iskopavanja u Buđošu Izvor: Shutterstock

Plodne njive čuvale su tajnu duboko zakopanu, o starom naselju sa sedam kapija, gde su stanovnici ovog kraja, pre 7.000 godina kamenim alatkama gradili, pravili glinene posude, kašike, podizali kuće, gajili stoku, piše Danas.

Iako je prisutna intenzivna ratarska proizvodnja, nalazište je očuvano a brojni predmeti prilikom otkopavanja bili su neoštećeni.

Možda će vas interesovati i:

O svemu tome više se zna jer se poslednjih godina nalazište intenzivno istraživalo a te aktivosti oraganizovao je Muzej Vojvodine uz učešće Instituta za praistoriju i ranu istoriju "Kristijan Albreht" Univerziteta u Kilu, Nemačka.

Pored arheologa, bilo je ovde posla i za arheobotaničare, arheozologe, geomorfologe, geofizičare i pedologe. Da je više sredstava i mogućnosti, nesumnjivo da bi istraživanja donela nova otkrića.

I ovako, muzeolozi su zadovoljni nalazima. Iskopavanja su utvrdila postojanje naselja iz kasnoneolitskog perioda na površini od čak 40 hektara. Naselje je bilo oivičeno sistemom rovova, a spoljni sistem odbrane činio je bedem sa sedam kapija.

U široj oblasti ovog nalazišta konstatovani su tragovi života od starijeg neolita do srednjeg veka, ukupno 23 lokaliteta iz različitih perioda su otkrivena u blizini a jedan od njih je lokalitet Prečka, koji pripada starčevačkoj kulturi.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka