Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neočekivani rezultati studije: Kako je 'Zelena zemlja' Erika Crvenog postala nemoguća za život

Autor Maja Miljević-Đajić

Zašto su Vikinzi napustili Grenland?

 Replika prve crkve na grenlandu Izvor: Shutterstock

Decenijama su antropolozi, istoričari i naučnici mislili da je propast Istočnog naselja na Grenlandu posledica početka Malog ledenog doba - perioda izuzetno hladnog vremena, posebno u severnom Atlantiku. Ovaj hladni period je poljoprivredni život na Grenlandu učinio neodrživim, piše Sve o arheologiji.

Studija koju je vodio Univerzitet Masačusets Amherst i nedavno objavljena studija u časopisu Science Advances, preokreće ranije prihvaćenu teoriju o tome zašto su Vikinzi napustili Grenland.

Možda će vas interesovati i:

Naseljavanje Grenlanda

Grenland, ili Grœnland na staroskandinavskom, naselili su norveški i islandski istraživači tokom 10. veka nove ere, gde su se pojavila dva velika vikinška naselja sve do njihovog neobjašnjivog napuštanja u 15. veku nove ere.

Prvo uspešno naselje Grenlanda napravio je Erik Torvaldson, inače poznat kao Erik Crveni. Prema sagama, Islanđani su proterali Erika tokom veća Altinga na tri godine, kao kaznu što je Erik ubio Ejolfa Faula zbog spora. Erik je krenuo u potragu za zemljom za koju je prijavljeno da leži na severu i stigao je do obale Grenlanda gde je proveo tri godine svog izgnanstva istražujući novu zemlju. Po povratku na Island, priča se da je sa sobom poneo priče o "Grenlandu", zemlji sa povoljnim imenom kako bi zvučalo privlačnije od "Islanda" da bi namamio potencijalne naseljenike. Jasno je da je naziv Greenland-zelena zemlja, pogrešan i namerno ga je Erik iskoristio ne bi li na prevaru dovukao doseljenike.

Naselja su nastavila da napreduju sve do 14. veka nove ere, gde su ušla u period opadanja do njihovog napuštanja u 15. veku nove ere, istaknuto je na Heritage Daily.

Klimatske promene su uticale na život

Konsenzus je dugo bio da su hladnije temperature povezane sa malim ledenim dobom pomogle da kolonije budu neodržive. Međutim, nova istraživanja sugerišu da nije pad temperatura pomogao da se Nordijci isteraju sa Grenlanda, već suša. Koristeći podatke iz ledenih jezgara, tim naučnika je saznao kako je klima varirala u blizini nordijskih farmi i mesta stanovanja. Oni su ovo kombinovali sa uzorcima sedimenta iz jezera u blizini Istočnog naselja, mapirajući neprekidan zapis koji datira unazad 2.000 godina.

"Niko ranije nije proučavao ovu lokaciju", kaže Boiang Zhao, vodeći autor studije koji je sproveo ovo istraživanje za svoj doktorat.

Zatim su analizirali taj 2.000 godina star uzorak za dva različita markera: prvi-lipid, poznat kao BrGDGT, koji se može koristiti za rekonstrukciju temperature. "Ako imate dovoljno potpunu evidenciju, možete direktno povezati promenljive strukture lipida sa promenom temperature", kaže Isla Kastaneda, profesor geonauka na UMass Amherst i jedan od koautora rada.

Drugi marker, izveden iz voštanog premaza na listovima biljaka, može se koristiti za određivanje stopa po kojima su trave i druge biljke koje se održavaju u domaćim životinja gubile vodu usled isparavanja. To je dakle pokazatelj koliko su bili suvi uslovi.

Rezultati su otkrili da su temperature oko nordijskih naselja vremenom postajale toplije i sušnije, što je dovelo do toga da su farmeri morali da zimi hrane svoju stoku na uskladištenoj stočnoj hrani. Produžena suša, praćena ekonomskim i socijalnim pritiscima, verovatno bi preokrenula ravnotežu i učinila naseljavanje Grenlanda neodrživim.

Klimatski uslovi, nedostatak hrane iz okeana, pad trgovine morževim kljovama i kožom, kao i sve veća suša, uticali su na seobu Vikinga sa Grenlanda.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka