Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bojili su svoje mrtve - zbog čega su to radili? Nova otkrića o ritualnom sahranjivanju u jednom od najstarijih gradova

Stanovnici prvog grada na svetu su imali razvijen religijski obred sahranjivanja njihovih najvoljenijih.

 Sahranjivanje u Čatal Hojuku Izvor: Shutterstock

Mrtve su sahranjivali u njihovim domovima.

Međunarodni tim istraživača predvođen naučnicima sa Univerziteta u Bernu pronašao je dokaze o neobičnoj ritualnoj praksi stanovnika jednog od najstarijih naselja na svetu, koje se zove Čatal Hojuk (Catalhoiuk).

Možda će vas zanimati i:

Čatal Hojuk se nalazio u današnjoj južnoj Antaliji, a iskopavanja na ovom mestu sugerišu da su ljudi ovde gradili kuće i formirali zajednice još pre 9.000 godina. Površina ovog neolitskog naselja je 13 hektara. Kuće od cigala od blata su građene jedna uz drugu, a mrtvi su sahranjivani tačno ispod poda, a, kako su pokazala dosadašnja istraživanja, to nisu uvek bili članovi iste porodice.

Tokom novih iskopavanja naučnici su shvatili da su stanovnici Čatal Hojuka pri sahranjivanju svoje mrtve bojili. Veza između upotrebe boje i ritualnih aktivnosti dokumentovana je iznova i iznova u velikom broju zajednica. Na Bliskom istoku, upotreba pigmenata u arhitektonskom i pogrebnom kontekstu postaje posebno učestala počev od druge polovine 9. i 8. milenijuma pre nove ere.

Najčešće je crvena - oker boja korišćena u ritualnim ceremonijama stanovnika Čatal Hojuka. Tragovi ove prirodne boje pronađeni su na skeletima odraslih muškaraca i žena, kao i dece. Manje su se koristile u pogrebnim obredima i cinober i plavo-zelena boja, sa razlikom da nisu korišćene pri sahranjivanju dece. Cinobar je korišćen za sahranjivanje odraslih muškaraca, a na ostacima odraslih žena pronađena je plavo-zelena boja. Neki ljudski ostaci su ostali netaknuti, dok su drugi dva puta sahranjivani.

Međutim, takva praksa nije primenjena na sve mrtve – naučnici su otkrili da su kosti oko šest odsto gradske populacije tretirane pigmentima. Nešto češće (u 11% slučajeva) sahrane su pratili oslikani predmeti za domaćinstvo.

Istraživači ne mogu sa sigurnošću da kažu u koju svrhu su stanovnici Čatal Hojuka nanosili boju na kosti svojih mrtvih. Pretpostavka je da se ovaj ritual izvodio da bi se sačuvala uspomena na dragog člana rodbine. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka