Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najstarija do sada poznata skulptura para koji vodi ljubav: Kako je povezana sa neolitskom revolucijom?

Skulptura dvoje ljubavnika iz Ain Sakrija nas vodi u praistoriju i priča nam priču o pokretanju neolitske revolucije.

 Praistorijski ljubavnici iz Ain Sakrija Izvor: Profimedia

Skulptura Ain Sakri, je za sada najstarija poznata skulptura ljudi koji vode ljubav.

Za izradu ove figure je odabran kalcit. Njihove glave, ruke i noge se jasno naziru i prepliću u zagraljaju. Okrenuti su jedno ka drugom kao da se gledaju, međutim nemaju lica. Ruke jedne osobe grle ramena druge, a kolena su im blago savijena dok su im noge međusobno prepletene.

Možda vas i ovo zanima:


Pronašao ju je beduin u pećini u blizini Vitlejema. Dobila je ime po samoj pećini u kojoj je i nađena - Ein Sakri. Ovaj lokalitet je bio nastanjen u Ranom natufijenskom periodu (12000-9500 p.n.e.), a stanovnici su se bavili lovom na gazele. Pošto gazele nisu migrirale, ni lovci nisu imali potrebu da se sezonski sele, stoga su odlučili da žive sedentarnim načinom života, uključujući razne semenke, voće i orašaste plodove u svoju isharnu. Sakupljajući semenje divljih žitarica, oni sasvim slučajno započinju proces "pripitomljavanja", poznat i kao domestikacija. Ove genetske modifikacije su omogućile dalje gajenje i kultivaciju.

Lična karta

Ime: Ein Sakri
Datovanje: pre oko 11000 godina / mezolit
Trenutna lokacija: Britanski muzej
Dimenzije: visina 10,02cm, širina 6,3cm, dubina 3,9cm; težina:343g
Matrijal: kalcit

Može se reći da su potomci predstavljenih ljubavnika u stvari bili među prvim bliskoistočnim farmerima, koji su pokrenuli neolitsku revoluciju.

Značenje skulpture je povod rasprava među naučnicima, opšteprihvaćena teorija je da je možda predstavljala ideju o plodnosti, koja je u tom periodu bila veoma važna. Iz ovog perioda pronađene su manje složene figure, na drugim lokalitetima, koje se mogu povezati sa kultom plodnosti.

Možda vas i ovo zanima:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka