Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grobnice egipatske elite vode do razrešenja misterija zagrobnog života: Kome su pripadale i šta nam govore?

Egiptolozi su došli do senzacionalnih otkića na području nekropole kod Kaira, koja vode do razrešavanja misterija zagrobnog života starih Egipćana.

 Unutrašnjost grobnice Izvor: Profimedia

U Egiptu je u četvrtak objavljeno da je otkriveno još pet drevnih grobnica u Sakari, što čini poslednje otkriće u nizu na nekropoli južno od Kaira. Kamene grobnice datiraju iz doba Starog Kraljevstva (oko 2700-2200 pne) i Srednjeg Kraljevstva (2181–2055 p.n.e.), saopštilo je egipatsko ministarstvo za antikvitete.

Iskopane su severoistočno od piramide Merenre, strukture izgrađene tokom šeste dinastije, visine 52,5m. Grobnice, na kojima su ugravirani raznobojni oblici, pripadaju "najvišim zvaničnicima", dodaje ministarstvo.

Možda će vas zanimati i

Mostafa el-Vaziri, šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da prva grobnica pripada zvaničniku po imenu Iri.

"Grobnica se sastoji od dubokog grobnog otvora koji vodi do odaje ukrašene pogrebnim scenama prikazujući stolove sa ponudama, sedam ulja i fasadu palate. Unutar grobnice je takođe otkriven sarkofag od krečnjaka", navedeno je u saopštenju.

"Druga grobnica pripada ženi, koja bi mogla da bude supruga muškarca po imenu Jaret i ima pravouganu grobnicu. Dok treća grobnica pripada Pepi Nefhanu, koji je bio nadzornik velike kuće i sveštenik. Grobna jama u kojoj je on sahranjen je dubine od šest metara.
el-Vaziri je rekao da je i četvrta, takođe 6 metara duboka grobna jama, pripadala ženi po imenu Peti. Bila je sveštenica Hator, boginji plodnosti i ljubavi.

"Peta grobnica je bila namenjena za čoveka po imenu Henu, nadzornika kraljevske kuće. Sastoji se od pravougaone grobnice, dubine sedam metara," dodao je el-Vaziri.

"Biće sprovedeno još radova i istraživanja kao bi se otkrile tajne ovih grobnica", navodi.

Egipat je sproveo opsežna iskopavanja u Sakari u poslednjih nekoliko godina, što je rezultiralo nizom otkrića, uključujući iskopavanje 4400 godina stare grobnice kraljevskog sveštenika Vahtie 2018. godine i otkrivanje stotine mumificiranih životinja i statua naredne godine.

Prošle godine, u Egiptu su iskopane 52 grobne jame u Sakari, sa više od 50 drvenih kovčega. Oni datiraju 3000 godina unazad, koliko ima najstariji sarkofag pronađen na drevnom groblju.

Takođe je otkriven i pogrebni hram kraljica Nearit, žene kralja Tetia - prvog faraona iz Šeste dinastije.

Egipat se nada da će najnovija otkrića zajedno sa očekivanim otvaranjem novog muzeja u blizini piramida u Gizi kasnije ove godine, oživeti njegovu vitalnu turističku industriju.

Možda će vas zanimati i

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka