Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgonetanje misterije: Zašto je bogati merovinški ratnik sahranjen pored konja bez glave?

Arheolozi koji su otkrili grobnicu smatraju da je sahranjen u vreme dinastije Merovinga, koja je vladala između 476. i 750. godine.

 Slika vitezova na konjima Izvor: Index Fototeca / Heritage Images / Profimedia

Skelet čoveka za koga se smatra da je bio bogataš i pripadnik elite nađeni su u grobnici u južnoj Nemačkoj, a sahranjen je pre 1.400 godina pored konja bez glave.

Arheolozi koji su otkrili grobnicu smatraju da je sahranjen u vreme dinastije Merovinga, koja je vladala između 476. i 750. godine.
Tokom života, on je služio kraljevima te dinastije.

"Bio je deo komandnog lanca u službi merovinških kraljeva, i to na vrhu, što znači da je učestvovao u kraljevskim vojnim kampanjama", kaže arheolog Folke Daminger, jedan od naučnika koji su istraživali grobnicu, za Lajvsajens, prenosi Sputnik.

Možda će vas zanimati i:

On dodaje da se radi o članu lokalne elite, verovatno glavi kuće kojoj je pripadala njegova porodica i sluge. Daminger objašnjava da se ta zajednica najverovatnije bavila poljoprivredom, ali da čovek čiji su ostaci nađeni nije to sam radio, već njegove sluge i drugi radnici.

Zbog čega je sahranjen pored konja bez glave i dalje je tajna, a arheolozi pretpostavljaju da to ima veze sa ceremonijom sahranjivanja.

"Konj je verovatno sahranjen pored gospodara kako bi on mogao da ga koristi u zagrobnom životu, pre nego da se radi o žrtvi. Glava konja nije nađena", navodi Daminger.

Prema mišljenju arheologa, porodica je htela da prikaže kako je bio bogat i važan pojedinac, kako bi imali koristi od njegovog statusa.

"Jedna od funkcija takve ceremonije sahranjivanja bila je da prikaže pokojnika u njegovom statusu dok je bio živ, ali i da prikaže zahtev naslednika da zadrže njegov status", kaže nemački arheolog.

Arheolozi su u blizini našli i ostatke još nekoliko ljudi, koji su živeli otprilike u isto vreme kad i bogataš koji je sahranjen pored konja bez glave. Neki od njih sahranjeni su sa veoma vrednim stvarima, kao na primer jedna žena, pored koje je nađen zlatni broš. Neki ljudi sahranjeni su sa oružjem kao što su mačevi, koplja, štitovi ili vrhovi strela.

Daminger kaže da naučnici nastavljaju iskopavanje i rekonstrukciju misteriozne grobnice i stvari nađenih u njoj. Takođe, biće urađena antropološka analiza njegovih kostiju i zuba, kako bi se utvrdilo od čega je umro i koliko je bio star u trenutku smrti.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka