Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno 18.000 "beležnica" iz vremena Kleopatrinog oca: Šta je na njima napisano?

O čemu nam svedoče otkriveni ostaci ostrakona iz vremena vladavine Ptolomeja XII?

 Egipatske beleške na ostrakonu Izvor: Facebook

Nemački istraživači koji sprovode iskopavanja u drevnom egipatskom gradu Athribisu, otkrili su više od 18.000 glinenih krhotina ostrakona, starih oko 2.000 godina.

Ostrakon je bio mnogo pristupačniji od skupog papirusa, pa je bio korišćen za beleške, proračune, priznanice i kratka pisma. Nauka upoznata sa oraksom pisanja i crtanja po ostrakonu veom dugo, a praktikovalo se od Novog kraljevstva do arapskih osvajanja, ali ovo otkriće je najveće od početka 20. veka.

Možda će vas zanimati i:

Naučnici su, najverovatnije, iskopali školu jer su na većini "beleški" aritmetički problemi, gramatičke vežbe, brojevi, meseci i tako dalje. Postoje i slike pavijana i ibisa - svetih životinja Tota, drevnog egipatskog boga mudrosti, a tu su i nespretni dečiji crteži.

Većina beleški je napisana demotskim pismom koje je bilo uobičajeno za vreme vladavine faraona Ptolomeja XII (Kleopatrinog oca), koji je bio na vlasti od 81. do 59. pre Hrista, i ponovo od 55. do 51. pre Hrista. U to vreme Athribis je bio glavni grad egipatske države.

Postoje i unosi u hijeratskom "ptičjem" alfabetu.

Različiti jezici koji se mogu videti na pronađenim ostacima - grčki, arapski, koptski - ilustruju multikulturalnu istoriju grada, kao i visok nivo obrazovanja. Zanimljivo je da su  tada nesavesni učenici kažnjavani na isti način kao deca danas, odnosno pisali su više puta ono šta ne znaju. O tome svedoči više od stotinu ostrakona prekrivenih hijeroglifima koji se ponavljaju.

I na kraju, deo evidencije su novčane potvrde. Nalaz slične veličine napravljen je početkom 1900-ih: arheolozi su otkrili brojne fragmente pisama u drevnom selu Deir el-Medina, koje se nalazi nizvodno od Nila. Međutim, ovi drevni tekstovi su uglavnom bili beleške o medicini i medicinskoj praksi, dok ostrakoni iz Athribisa govore o svakodnevnom životu jedne od najmoćnijih civilizacija antike.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka