Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedinstven način postupanja sa mrtvima otkriven u Peruu: Autohtono stanovništvo na trsku nizalo pršljenove - zbog čega?

Autor HINA

Arheolozi su u Peruu otkrili gotovo 200 primeraka ljudskih kričmenih pršljenova nanizanih na stabljike trske, što upućuje na jedinstven način postupanja s mrtvima, koji nikada ranije nije dokumentovan u toj regiji, kaže nova studija.

 Pršljenovi nanizani na trsku Izvor: J.L. Bongers / Antiquity Publications Ltd., Bongers et al.

Međunarodni tim istraživača koji radi u dolini Činča, na južnoj obali Perua, većinu takvih nanizanih pršljenova pronašao je u velikim domorodačkim grobovima poznatim kao "chullpas", koji su stari nekoliko stotina godina i potiču otprilike iz vremena kada su u toj južnoameričkoj državi bili prisutni evropski kolonizatori.

Arheolozi su ustanovili da je svaka od grančica trske sa ukupno 192 nanizana pršljena u gotovo svim slučajevima napravljena od posmrtnih ostataka, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u arheološkom časopisu Antiquity.

Možda će vas zanimati i:

Nastali između 1450. i 1650. godine

Čini se da je autohtono stanovništvo za ovaj jedinstveni postupak biralo i odrasle i decu, kažu istraživači.

Smatraju da su "pršljenovi nanizani na stabljikama trske" nastali između 1450. i 1650. godine, na kraju vladavine Inka i na početku evropske kolonizacije.

Vođa studije, Džejkob L. Bongers, kaže da je ovaj period bio prilično "turbulentan" u istoriji doline Činča, s obzirom na to da su "epidemije i glad desetkovali lokalno stanovništvo."

Pre dolaska Evropljana, dolina Činče je od 1000. do 1400. bila dom Kraljevstva Činča koje je uspelo da uspostavi savez sa moćnim Carstvom Inka.

Ali sa dolaskom evropskih kolonizatora, stanovništvo je desetkovano. Zapisi kažu da je 1533. godine bilo više od 30.000 članova grupe, a do 1583. bilo je njih 979.

Bongers, viši naučni saradnik za arheologiju na Univerzitetu Ist Anglija u Ujedinjenom Kraljevstvu, dokumentovao je i pljačku stotina grobova u regionu u svojim prethodnim istraživanjima.

"Pljačka domorodačkih grobova u kolonijalnom je razdoblju bila raširena širom doline Činča. Svrha pljački prvenstveno je bila ukloniti predmete od zlata i srebra pronađene u grobnicama i poklapa se s nastojanjima Evropljana da iskorene autohtone verske prakse i pogrebne običaje", rekao je Bongers.

Pršeljenovi nanizani na grančice trske naknadno, nakon prvobitnog pokopa tela

Analiza "nanizanih pršljenova" upućuje na to da su mogli da nastanu u želji domorodačkog stanovništva da popravi štetu koja je nanesena mrtvima nakon pljački, smatraju autori studije.

Radiokarbonsko datiranje koje je sproveo istraživački tim ukazuje na to da su pršljenovi nanizani na grančice trske naknadno, nakon prvobitnog pokopa tela.

"Ti nanizani pršljenovi su verovatno napravljeni da bi, na neki način 'rekonstruirali' mrtve nakon pljačke grobova", pretpostavlja Bongers. "Naši nalazi upućuju na to da tako nanizani pršljenovi predstavljaju odgovor autohtonog stanovništva na evropski kolonijalizam."

Za mnoge starosedilačke grupe u dolini Činče, telesni integritet nakon smrti bio je od velike važnosti. Prema studiji, autohtoni narodi regije praktikovali su jedinstvene tehnike pokopa mrtvih. Na primer, susedni narod Činčoro razvio je prve poznate tehnike mumifikacije vekovima pre nego što su stari Egipćani praktikovali takav pogrebni obred.

Kada su evropski kolonizatori uništili mumije u planinskom području Anda, autohtone grupe spasile su šta su uspele i od uništenih posmrtnih ostataka stvorili nove ritualne predmete. Nanizani pršljenovi pronađeni u dolini Činče mogli bi da predstavljaju sličan pokušaj rekonstrukcije oštećenih kostura nakon pljačke.

"Rituali imaju važnu ulogu u društvenom i verskom životu autohtonih naroda. No na njih mogu negativno da utiču osvajanja u kojima se uspostavljaju novi odnosi moći. Ova otkrića su potvrda da grobnice predstavljaju deo područja u kojima se odvijao upravo ovakav sukob", zaključuje Bongers.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka