Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raniji zaključci su možda bili pogrešni: Kavkaska "ritualna žezla", zapravo su drevne slamke za pivo?

Osam zlatnih i srebrnih cevčica iz grobnice broj 1 čuva se u Ermitažu više od 100 godina.

 Metalni vrhovi slamki Izvor: Viktor Trifonov/Antiquity

Godine 1897. ekspedicija koju je predvodio profesor Univerziteta u Sankt Peterburgu Nikolaj Veselovski iskopala je humku iz bronzanog doba. Ovo je jedna od najbogatije ukrašenih praistorijskih humki na Severnom Kavkazu. Rad je označio početak proučavanja majkopske arheološke kulture.

Ostaci humke su uništeni početkom 20. veka, ali se njen sadržaj – grobovi i artefakti – još uvek proučava. Osam zlatnih i srebrnih cevi iz grobnice broj 1 čuva se u Ermitažu više od 100 godina, a nedavno je grupa naučnika predvođena Viktorom Trifonovim sa Instituta za materijalnu kulturu Ruske akademije nauka izvela novu studiju zbirke.

Možda će vas zanimati i:

Desno od ljudskih ostataka nalazilo se osam srebrnih cevi dužine do 112 cm i prečnika 10 mm sa šiljastim krajem. Četiri predmeta su sastavljena od dva ili tri srebrna segmenta, dok su preostala četiri kombinacija zlatnih i srebrnih segmenata. Cevi su ukrašene složenim vrhovima i zlatnim ili srebrnim ukrasnim figuricama bikova koji nisu fiksirani u jednom mestu nego mogu da klize niz cev do određenog položaja.

Nikolaj Veselovski je sugerisao da su cevi bile zastave ili znaci moći - žezla. Nešto kasnije, predstavljena je druga verzija - cevi su mogle da se koriste za podršku pogrebne nadstrešnice. Na njega se mogao prišiti nakit od zlata, pronađen u grobu. Postojala je i ideja da su cevi strele koje su se koristile u ritualima, slično oruđu zoroastrijskih sveštenika.

Uprkos razlikama u ovim tumačenjima, u svim slučajevima cevi su se koristile sa oštrim delom prema gore. Međutim, u blizini pokojnika položeni su drugačije: vrhom nadole. Savremeni naučnici su odlučili da pronađu objašnjenje za ovo i postavili su sebi pitanje: zašto su cevi šuplje?

Istraživači su spekulisali da li su tube mogle da se koriste za piće? Na Bliskom istoku, ječam je fermentisan pre najmanje 13.000 godina, a u 5-4. milenijumu pre nove ere, region je već pio pivo pomoću "slamki": najranije slike takve "žurke" datiraju iz ovog vremena.

Mnogi takvi "pivski artefakti" poznati su u arheologiji, mada su najčešće bili napravljeni od trske. Neki tadašnji recepta za pripremu piva zahtevale su filtriranje pića neposredno pre ispijanja, a na krajevima cevi pomoću kojih se pilo su postavljene "cediljke".

Možda će vas zanimati i:

Testirajući svoju hipotezu, naučnici su analizirali organsku materiju unutar vrha filtera cevi majkopske kulture. Specijalisti su uspeli da izoluju mikrofragmente ječmenog skroba i žitarica. Međutim, svi artefakti su kontaminirani zemljom i ovi dokazi se mogu smatrati samo posrednim dok se ne izvrše detaljnije pretrage. Ali ako je hipoteza da je to slamke za piće tačna, to bi takođe moglo da objasni položaj cevi u grobu: bile su raspoređene tako da su u bilo kom trenutku mogle da budu potopljene u posudu sa pivom.

 slamke-za-pivo4.jpg Izvor: Viktor Trifonov/Antiquity

Bikovi, za koje se ispostavilo da su naopačke, stavljeni su na cev tako da ih vide oni koji bi sedeli preko puta. Zato su neke od njih zlatne, a druge srebrne: tako su ljudi koji su zajedno pirovali obeležavali svoj status.

Svi ovi predmeti su izrađeni veoma vešto; ukazuju da se majkopska aristokratija rukovodila sumerskom sklonošću ka luksuzu. A pošto su od svih artefakata u humci cevi ležale najbliže telu, možemo zaključiti da su gozbe važne u životu pokojnika. I ako je tumačenje tačno, ovo su najranije poznate cevi za piće pronađene na Severnom Kavkazu. Ovo ukazuje na široku mrežu kontakata i veza koja se razvila do sredine četvrtog milenijuma pre nove ere.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka