Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bila je zaboravljena više od jednog veka: Otkrivena najstarija mapa Evrope u Francuskoj?

Autor Maja Miljević-Đajić

Otkrivena je na praistorijskoj nekropoli u Finisteru gde je imala sekundarnu primenu.

 Kamena ploča na kojoj je urezana mapa Izvor: Printscreen

Dekorisana kamena ploča iz bronzanog doba (2150-1600 g.p.n.e.) arheološki je iskopana u Francuskoj 1900. godine. Bila je zaboravljena više od jednog veka. Otkrivena je na praistorijskoj nekropoli u Finisteru gde je imala sekundarnu primenu. Još tada je budila interesovanje istraživača zbog gravura koje su na njoj bile urezane. Zahvaljujući modernoj tehnologiji koja je omogućila 3D prikaz gravura pretpostavlja se da se radi o najstarijoj identifikovanoj mapi.

Možda će vas zanimati i:

Ploča Saint-Belec iz ranog bronzanog doba prvi put je otkrivena 1900. godine na nekropoli u Finisteru u Francuskoj. Ploča je činila jedan od zidova sarkofaga u kojoj su bila tela sahranjenih. Ploča je verovatno za te potrebe služila sekundarno, iako joj to nije bila primarna namena.

Kamena ploča predstavlja mapu-najstariji kartografski prikaz poznate teritorije u Evropi. I verovatno je bila marker političke moći kneževine ranog bronzanog doba.

Ova studija objavljena je u aprilu ove godine u francuskom časopisu Bulletin de la Societe prehistorikue francaise.

Nedavna studija gravura, u kojoj je korišćena fotogrametrija za kreiranja veoma detaljne 3D slike ploče, otkrila je da gravure čine mapu. Mapa verovatno predstavlja oblast duž reke Odet u zapadnoj Francuskoj. To područje zauzima površinu od oko 30 km sa 21 km. Ploča na sebi ima niz linija koje prikazuju reku.

Mapu je možda koristio ili je pripadala princu ili knezu da ilustruje teritoriju kojom je vladao.

Ploča predstavlja mapu

U vreme otkrića, slomljena ploča, duga 3,9 metara, premeštena je u privatni muzej, a Francuski Muzej nacionalnih antikviteta nabavio ju je 1924. godine. Zatim je pohranjena u jednom francuskom zamku, gde je skupljala prašinu sve dok nije ponovo otkrivena u podrumu istog zamka 2014. godine. Međutim, tek nedavno su istraživači počeli da shvataju da se krije zanimljiva priča iza ove praistorijske ploče.

U 2017. godini, grupa istraživača počela je da analizira gravure na ploči koristeći 3D ankete visoke rezolucije i fotogrametriju, proces analize objekta kroz snimanje detaljnih fotografija. Otkrili su da ploča ima sve oznake koje bi se očekivale od karte, kao što su motivi spojeni linijama. Takođe su otkrili da linije predstavljaju rečnu mrežu, a čini se da su njeni kreatori tada namerno koristili, ono što mi zovemo, 3D oblik da bi predstavljali dolinu.

"Ovo je verovatno najstarija mapa teritorije koja je identifikovana", rekao je za BBC autor studije Klement Nikolas sa Univerziteta Bornmut. Mapu je verovatno koristio princ ili kralj iz bronzanog doba da označi vlasništvo nad određenim područjem i sugeriše da ne treba da potcenjujemo kartografsko znanje prošlih društava, istakao je Nikolas.

Predstavljena teritorija na kamenoj ploči je verovatno bila u vlasništvu snažno hijerarhijskog političkog subjekta koji je čvrsto kontrolisao to područje u ranom bronzanom dobu.

Činjenica da je kasnije zakopana može značiti da je to bio kraj njihove moći, ili je to moglo biti odbacivanje moći koju su elite imale nad društvom u to vreme, piše Sve o arheologiji.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka