Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Кartaginjanski potopljeni brod, star 2.200 godina, sačuvao je više od stotinu vrsta morskih stvorenja

Naučnici su uzorkovali morske organizme sa dva milenijuma stare olupine.

 Naučnici uzimaju uzorke sa olupine Izvor: Istituto Centrale per il Restauro

Kod Egadskih ostrva na severozapadu Sicilije, 10. marta 241. pre nove ere dogodila se pomorska bitka koju mnogi istoričari smatraju jednom od najvećih. Rimska flota je tada ubedljivom pobedom okončala Prvi punski rat.

Istraživači iz Istituto Centrale per il Restauro (ICR), iz italijanskog Ministarstva za kulturnu baštinu, kulturne aktivnosti i turizam, u saradnji sa roniocima iz Global Underwater Explorers, otkrili su 2017. godine, na dubini od oko 90 metara, ovna kartaginjanske galije koja je učestvovala u toj bici.

Možda će vas zanimati i:

Ovo jedinstveno otkriće, naučnici su iskoristili da ispitaju načine na koje morske životinje kolonizuju takve objekte, postepeno formirajući zrele, stabilne i raznolike zajednice.

Naučnici za materijale ICR-a su 2019. godine očistili i obnovili ovna, označenog kao Egadi 13. Sve morske životinje su sakupljene zajedno sa očvrslim biološkim materijalima i sedimentnim blokovima. Ove uzorke su zatim ispitali istraživači sa ICR-a, Univerziteta u Rimu Tor Vergata, Italijanskog nacionalnog međukolegijskog konzorcijuma za pomorske nauke (CoNISMa) i Nacionalnog istraživačkog saveta i Univerziteta La Sapijenca u Rimu.

"Olupine brodova se često istražuju u potrazi za morskim organizmima, ali malo je istraživanja o brodovima koji su potonuli pre više od jednog veka", kaže Sandra Riči, viši naučni saradnik ICR-a.

Egadi 13 se sastoji od jednog šupljeg bronzanog komada u koji je ugraviran nedešifrovan punski natpis. Dužine je oko 90 cm, debljina na prednjoj ivici mu je 5 cm i težina oko 170 kg. Pošto je ovan šupalj, organizmi i sedimenti su se akumulirali i unutra i spolja.

 Delovi olupine
Delovi olupine
Izvor: Istituto Centrale per il Restauro

Naučnici su pokušali da uporede morske životinje pronađene na ovnu sa onima koje se nalaze u prirodnom mediteranskom okruženju i tako rekonstruišu način na koji je on kolonizovan.

Istraživači su otkrili, strukturno i prostorno složene zajednice od 114 živih vrsta beskičmenjaka. Ovo uključuje 33 vrste gastropoda, 25 vrsta školjkaša, 33 vrste mnogočekinjastih crva i 23 vrste morske mahovine.

Ovaj skup vrsta je statistički najsličniji onima koji se nalaze na livadama plitkih stelja (detritusa), kao i na dobro osvetljenim stenovitim predelima morskog dna i na koralnim grebenima.

"Došli smo do zaključka da su glavni 'konstruktori' u ovoj zajednici organizmi kao što su mnogočekinjasti crvi, mahovina i nekoliko vrsta školjkaša", kaže Edoardo Kasoli, koautor studije sa Univerziteta La Sapijenca.

Kao što je primetila druga koautorka studije, Marija Gravina, mlađe olupine imaju tendenciju da sadrže manje raznoliku zajednicu nego što je pronađena na ovom ovnu.

"Tako smo pokazali da veoma stare olupine brodova, kao što je naš ovan, mogu da deluju kao novi alat za uzorkovanje za naučnike", kaže Gravina.

Veruje se da je u bici kod Egadskih ostrva učestvovalo više od 200 brodova sa obe strane. Do kraja bitke je potonulo između 20 i 50 kartaginjanskih brodova. Zarobljeno je 70 brodova zajedno sa posadama, a ostali su spašeni zahvaljujući činjenici da su neposredno pre sudara podigli jedra i otišli ​​u stranu. Rimljani su izgubili 80 brodova, od kojih 30 potpuno, a još 50 je delimično uništeno.

Rim je tada postao dominantna flota na Mediteranu, primoravajući Kartaginu da plati ratne gubitke, i preuzeo je kontrolu nad svim kartaginjanskim zemljama na Siciliji.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka