Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2.700 godina star luksuzni toalet otkriva postojanje zaraznih bolesti u drevnom Jerusalimu

Toalet pronađen na drevnom lukuznom imanju u južnom Jerusalimu, daje tragove onoga što je davno mogla biti epidemija parazitske infekcije.

 Arheolog istražuje drevni toalet u Jerusalimu Izvor: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority

Nalazi sugerišu da su čak i najbogatiji stanovnici drevnog Jerusalima, dovoljno imućni da imaju pomoćni objekat, patili od crevnih glista.

2.700 godina star toalet, pronađen na drevnom kraljevskom imanju u južnom Jerusalimu, daje tragove onoga što je davno mogla biti epidemija parazitske infekcije.

Dok se toaleti danas smatraju osnovnim sanitarnim objektima, to možda nije bio slučaj hiljadama godina ranije.

Možda će vas zanimati i:

"Prisustvo objekata za vršenje nužde je možda bilo više bila stvar pogodnosti nego pokušaj poboljšanja lične higijene", sugerišu arheolozi. "Toalet je bio simbol bogatstva, objekat koji su samo bogati mogli da priušte."

Krečnjački toalet u Jerusalimu je jedan od retkih koji su pronađeni. Otkriven je 2019. godine, smešten u nečemu što se čini da je bio pažljivo održavana bašta, tik pored ostataka velike vile pune skupih stvari. Verovatno je bio u vlasništvu nekoga sa visokim društvenim statusom.

Rupa u sredini kamenog sedišta sugeriše da je ovo bio primitivni toalet, međutim pogled je bio nešto drugo.

Odavde bi elitni vlasnik kuće mogao da vidi Davidov grad i Hramovnu goru.

Arheolozi sumnjaju da je toaletna daska nekada bila ograđena kamenim zidovima i verovatno je prostorija imala krov. Prisustvo polena voća i borova u vazduhu sugeriše da je verovatno bilo prozora (ili ipak nije bilo krova). Takođemože da se desi da su biljke korišćene kao neka vrsta osveživača vazduha.

Međutim, koliko god da je mali toalet lepo mirisao, prisustvo parazita sugeriše da su sanitarni uslovi u to vreme bili loši.

Ispod krečnjačke toaletne daske, pažljivom analizom je otkriven drevni sediment koji sadrži jaja četiri različite vrste crevnih crva.

Jaja velike dečje gliste (Ascaris lumbricoides) i crva vlašnjaka (Trichuris trichiura) bila su najzastupljenija na lokalitetu. Oba ova crevna parazita mogu zaraziti ljude, što dovodi do neuhranjenosti i, u najtežim slučajevima, poremećaja u rastu.

Ovi paraziti se prenose kada se tragovi ljudske stolice koji sadrže parazitske crve ili njihova jaja slučajno progutaju. Kada se jednom nađu u crevima domaćina, paraziti su sposobni da proizvode hiljade jaja dnevno.

Bez lekova, iskorenjivanje ovih infekcija u populaciji je veoma teško, posebno bez razvijenog sistema za odlaganja izmeta ili objekata za pranje ruku.

Kao takvo, prisustvo ovih crva u blatu jerusalimske elite sugeriše da je ljudski izmet tretiran na nehigijenske načine, verovatno je došao u kontakt sa izvorima vode ili je bio bačen na useve.

Jaja goveđe pantljičare (Taenia sp.) su takođe pronađene u fosilizovanoj septičkoj jami. Kako ovi paraziti svoju srednju fazu provode u govedini i svinjetini, možda su do ljudskog crevnog sistema došli preko nepravilno obrađenog mesa.

Četvrta jaja pronađena na tom mestu bila su od male dečje gliste (Enterobius vermicularis) - najraniji zapis o ovim parazitima u starom Jerusalimu (naučnici veruju da su ovi paraziti postojali i ranije, samo nisu još dokumentovani). Dečje gliste se šire kontaminacijom ruku fekalijama, ali takođe mogu i da lebde u vazduhu.

Možda upotreba zatvorenih toaleta još više doprinela širenju ove infekcije vazdušnim putem.

I danas su ovi paraziti uzrok infekcija širom sveta, međutim, uz lekove, mnogo se lakše leče.

Međutim, bez lekova i adekvatne higijene, crevne infekcije poput ovih mogu lako prerasti u epidemije, kao što je izgleda bio slučaj u starom Jerusalimu.

"Studije poput ove pomažu nam da dokumentujemo istoriju zaraznih bolesti u ovoj oblasti i otvaraju nam prozor u živote ljudi koji su živeli u davnim vremenima", kaže arheolog Dafna Langut sa Univerziteta u Tel Avivu u Jerusalimu.

Studija je objavljena u Journal of Paleopathology.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka