Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uska brada, kovrdžava kosa, mali nos... Faraon nam otkriva svoje tajne posle 3.500 godina

Amenhotep I je dugo bio enigma jer je jedna od retkih kraljevskih mumija koja ne može da se odmota da bi mogla da se proučava.

 Faraon Amenhotep I Izvor: - / AKG / Profimedia

Uske brade, malog nosa i kovrdžave kose, fizički podseća na oca, rekla je radiološkinja Sahar Salim. I ono što nas je najvše iznenadilo - za nekoga ko je živeo pre oko 3.500 godina, on ima zapanjujuće dobre zube!

Salim govori o mumificiranom telu faraona Amenhotepa I, kralja ratnika. Amenhotep I je dugo bio enigma jer je jedna od retkih kraljevskih mumija koja ne može da se odmota da bi mogla da se proučava, prenosi Gardijan.

Možda će vas zanimati i:

Salim, profesorka radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu, deo je tima koji je uspešno digitalno odmotao Amenhotepa I.

Tokom projekta korišćena je tehnologiju skeniranja 3D kompjuterizovanom tomografijom (CT), a rezultati su bili bez presedana i fascinantni. Naučnicima, ali i široj javnosti su otkrili detalje o njegovom izgledu i raskošnosti nakita sa kojim je sahranjen.

 amenhotep-0129115244.jpg Izvor: PATRICK LANDMANN / Sciencephoto / Profimedia

"Prema rezultatima koje smo dobili Amenhotep I imao otprilike 35 godina kada je umro", rekla je Salim. "Bio je visok otprilike 169 cm , obrezan i imao je dobre zube. U svojim omotima imao je 30 amajlija i jedinstveni zlatni pojas sa zlatnim perlama", dodala je.

Amenhotep I je izgleda fizički ličio na svog oca Ahmosa I... imao je usku bradu, mali uski nos, kovrdžavu kosu i blago isturene gornje zube. 
Rekla je da činjenica da su njegovi zubi bili tako dobri svedoči o tome koliko je bio ''neverovatan'' proces mumifikacije.

"Mumificirana tela su dobro očuvana. Čak su i sitne kosti unutar ušiju sačuvane. Amenhotepovi zubi odlično su očuvani. Mnoge kraljevske mumije su imale loše zube, ali Amenhotep ne. Amenhotep I je bio drugi kralj 18. dinastije, a došao je na presto posle smrti svog oca.

Vladao je Egiptom oko 21 godinu između otprilike 1525. i 1504. pre nove ere, rekla je.

Njegovo ime znači ''Amun je zadovoljan''. Njegovo prestono ime bilo je Đeserkare – ''Sveta je duša Re" – i smatra se da je tokom negove vladavine vladao mir, zbog čega je imao vremena da se koncentriše na administrativnu organizaciju i izgradnju hramova.

Studije je objavljena u utorak u časopisu Frontiers in Medicine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kurkan

Pa ovo je belac na slici

Najnovije

Priroda

Nauka