Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi u 'blagu' iz mora pronašli prsten sa jednom od najranijih predstava Hrista

Ispitujući ostatke dva potopljena broda, stručnjaci su pronašli novčiće, srebrno i zlatno prstenje, retko drago kamenje, statuete i druge artefakte.

 Prsten sa predstavom Isusa Hrista koj nosi jagnje Izvor: Yaniv Berman, Dafna Gazit / Israel Antiquities Authority

Arheolozi iz Izraelske uprave za antikvitete rade na obali Cezareje, mestu gde su u antičko doba stvoreni prvi centri hrišćanstva i pojavile su se prve zajednice. U tom delu su se često dešavali brodolomi, a dokazi o tim događajima sada su došli u ruke naučnicima.

Ispitujući ostatke dva potopljena broda, stručnjaci su pronašli novčiće, srebrno i zlatno prstenje, retko drago kamenje, statuete i druge artefakte.

Možda će vas zanimati i:

Jedan od brodova potonuo je u rimskom periodu, drugi u mamelučkom periodu (pre oko 1700 i 600 godina). Njihovi tereti i fragmenti razbijenih trupova bili su razbacani na dubini od oko 4 metra.

Naučnici smatraju da su brodovi najverovatnije bili usidreni, ali da ipak nisu mogli da izdrže oluju.

Spisak otkrivenog blaga obuhvata stotine srebrnih i bronzanih rimskih novčića iz sredine 3. veka nove ere, kao i dosta srebrnog novca iz mamelučkog perioda. Među pronađenim statuetama je slika orla, koji simbolizuje rimsku vlast, kao i figurica rimskog glumca sa maskom komedije. Tu su i brojna bronzana zvona koja su korišćena da se oteraju zli duhovi. Praktičniji predmeti uključuju mastionice, grnčarske posude i delove trupa broda. Čak je pronađeno i veliko gvozdeno sidro slomljeno na komade, što ukazuje na jačinu oluje.

More je sačuvalo i neke od ličnih stvari onih koji nisu stigli do luke. Ovo je, posebno, prelep crveni dragulj za postavku prstena; na njemu je urezana Davidova harfa. Još jedan izuzetan i redak nalaz je osmougaoni zlatni prsten sa zelenim dragim kamenom, na kome je uklesan lik mladog pastira, obučenog u tuniku i koji na ramenima nosi jagnje.

Ovo je takozvani "Dobri pastir": jedan od najranijih i najstarijih simbola korišćenih u hrišćanstvu za označavanje Isusa. On je predstavljen kao saosećajni i milostivi pastir za celo čovečanstvo. Prsten, kao i novčići sa istog broda, koji datira iz sredine III veka.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka