Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega su sahranjeni sa zlatnim jezicima? U dve egipatske grobnice pronađeni 2500 godina stari ostaci muškarca i žene

Arheolozi su u Egiptu otkrili dve grobnice u kojima su bile sahranjene mumije sa zlatnim jezicima.

 Arheolozi specijalnim alatima čiste teren Izvor: Shutterstock

Arheolozi su iskopali dve grobnice sa ljudskim ostacima sa zlatnim jezicima, iz vremena Saiske dinastije, na arheološkom nalazištu El-Bahnasa u pokrajini Minija u Egiptu, saopštilo je Ministarstvo turizma i antikviteta.

Možda će vas zanimati i:

Otkriće se desilo tokom iskopavanja koje sprovodi španski arheološki tim sa Univerziteta u Barseloni i IPOA, dodalo je ministarstvo u saopštenju.

U grobnicama su arheolozi otkrili ostatke dva ljudska tela koja su sahranjena sa zlatnim jezicima.

Zašto zlatni jezici?

Naučnici veruju da je to bio poseban ritual koji je trebalo da obezbedi mrtvima da u zagrobnom životu govore pred sudom boga Ozirisa.

Verovalo se da je zlatni jezik mogao da "obrlati" Ozirisa i ubedi ga da bude milostiv.

Unutar grobnice se nalazio veliki krečnjački sarkofag sa poklopcem u obliku žene. Analize su otkrile da je grobnica i ranije bila otvarena i opljačkana.

Druga grobnica je ostala netaknuta, rekao je Hasan Amer, profesor na grčko-rimskom odeljenju na Arheološkom fakultetu Univerziteta u Kairu i vođa iskopavanja.

U njoj se nalazio sarkofag od krečnjaka sa poklopcem u obliku muškarca, dve niše u kojima su bile kanopske vaze, kao i kolekciju od 402 zelene šabti figurine od fajansa, amajlije i perle.

Tim Univerziteta Barselone procenjuje da potiču iz vremena 26. dinastije, preneli su egipatski mediji. Dvadesetšesta, Saiska dinastija, vladala je Egiptom od 664. do 525. godine p. n. e. Saiski period obično se smatra početkom "poznog perioda" istorije starog Egipta.

Ovaj tim u oblasti El-Bahnasa radi od 1992. godine, a iskopavanja će biti nastavljena kako bi se otkrilo još tajni koje su skrivene unutar ovih grobnica.

El-Bahnasa je bio glavni grad 19. nome i poznat je po papirusima sa spisima na grčkom jeziku, koji su objavljeni u brojnim tomovima u Oksfordu. Imao je veliki uticaj u koptskom i islamskom periodu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka