Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čitav i veoma dobro očuvan: Otkriven drevni kanu iz perioda Maja. Čemu je služio?

Istraživači su uvereni da je čitavo nalazište služilo u ritualne svrhe.

 kanu-maje.jpg Izvor: Youtube printscreen/CTV News

Drevni kanu Maja, za koji se veruje da je korišćen pre više od 1.000 godina, izronio je u San Andresu, u oblasti Jukatana u južnom Meksiku. Ovo skoro 1,6 metara dugačko plovilo je pronađeno u izuzetno očuvanom stanju, u cenoti - slatkovodnom bazenu u blizini razorenog grada Čičen Ica, koji je nekada bio centar moći i prestiža Maja.

Možda će vas zanimati i:

Železnica Maja i nove prilike

Uovom delu Meksika trenutno je u toku ambiciozan ali izuzetno kontroverzan projekat "Voz Maja", odnosno izgradnja železničke pruge kojom će prolaziti međugradski voz.

U okviru ovog projekta, samo tokom prošle nedelje je otkriveno stotine grobnica i keramičkih posuda.

Ovaj projekat je naišao na mnogo kritika, jer će pruga prolaziti kroz srce Jukatana, područja koje je bogato lokalitetima koji čuvaju istoriju Maja, ali i kroz područja označena zelenim eko zastavicama.

Otkriće kanua se desilo u IV delu, onom koji vodi od Izamala do Kankuna.

Međutim, iako je svakako diskutabilan, pojedini arheolozi i istraživači ovo vide kao odličnu priliku da iskopavanja za koje verovatno nikada ne bi dobili sredstva.

INAH (Instituto Nacional de Antropologia e Historia), je odlučio da iskoristi ovu priliku da sačuvaju elemente istorije koji bi možda zauvek ostali pod zemljom.

"Izgradnja Voza Maja predstavlja veliku istraživačku priliku za proširenje znanja o arheološkim nalazištima u regionima kroz koje će voz putovati", rekli su u prošlonedeljnom saopštenju.

Kanu Maja

Otkriveni kanu je verovatno korišćen u svrhe transporta, bilo da je u pitanju bila trgovina ili prinošenje ritualnih ponuda, navodi INAH u drugom saopštenju, a prenosi Jukatan tajms.

"Relevantnost leži u činjenici da je to prvi kanu ove vrste koji je otkriven čitav i tako dobro očuvan, a fragmenti ovakvih čamaca i vesala postoje i u Kintana Rou, Gvatemali i Belizeu."

Dodaju i da će stručnjaci sa pariskog univerziteta Sorbona pomoći u datiranju i analizi drveta. Pored toga, biće naručen 3-D model kanua kako bi se omogućilo dalje proučavanje i pravljenje replika.

Šefica istraživačke kancelarije na poluostrvu Jukatan, Helena Barba Meineke, kaže da je kanu otkriven u pauzi.

"Zanimljivo je bilo to što smo pravili pauzu za dekompresiju, neophodnu kada ronimo na više od 20 metara dubine i prelazimo određeno vreme definisano na tablicama za ronjenje. Primetila sam da je pet metara ispod trenutnog vodostaja na kamenom zidu bio tamni otisak od 60 i 90 centimetara, koji je ukazivao na stari vodostaj."

U pitanju je kanu pripada periodu klasičnog perioda u istoriji Maja, između 830. i 950. godine nove ere. Ovo se otprilike poklapa sa završetkom zenita klasične ere civilizacije, kada su desetine gradova širom Centralne Amerike cvetale i napredovale, posebno u umetnosti, matematici i pisanju.

Ostala otkrića

U cenoti, na dubini od 50 metara, su takođe pronašli ljudski skelet, kermaiku i mural na pristupačnom delu datovan u kasni postklasični period (1200-1500. n.e.). Takođe, pronađeni su i stela, ritualni nož i 40 posuda, što ukazuje da se radilo o ritualnom mestu.

"Evidentno je da se radi o prostoru gde su se održavale svečanosti, ne samo zbog grnčarije, već i zbog ostataka drvenog uglja koji ukazuju na njihovu izloženost vatri i načina na koji su na njih postavljali kamenje da ih prekriju", kaže Helena Barba. Ona takođe napominje da je proučavanjem hronologije šara na grnčariji, evidentno da je ovo nalazište korišćeno nekoliko vekova.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka